Guvernul Julien Ciolos, de rasu plansu din pornire / activenews.ro
De la tusele suprarealiste ale programului de guvernare, la declaratii care mai de care mai nastrusnice la audierile din comisiile parlamentare, Guvenul Ciolos ne-a oferit bune pretexte pentru a face haz de necaz.Ce poate fi mai neobisnuit pentru un Guvern tehnocrat cu termen limitat de viata si spatiu la fel de limitat de actiune decat sa-si propuna modificarea Constitutiei? Ca numai in acest mod s-ar putea elimina imunitatile pomenite in programul de guvernare si comasarea alegerilor astfel incat atat Presedintele cat si Parlamentul si autoritatile locale sa stea cate 5 ani in mandat. N-o fi sesizat nimeni umorul involuntar al situatiei? A fost apoi monumentala declaratie a sosiei fara studii juridice a Monicai Macovei, vorbim de Cristina Guseth, care spunea la iesirea de la comisie:
- M-am emotionat si am ratat un raspuns pe care in mod normal l-as fi stiut. In pofida acestei umilinte, raman sa duc Romania in structurile euroatlantice.
De la declaratia altei blonde celebre vizandu-l pe presedintele Norvegiei nu m-am crucit mai mult. Cat de aerian, de rigid intelectual poate fi cineva care trece atat de repede pe pilot automat dupa primele intrebari mai incomode? Guseth capata tot mai mult conturul unui kamikaze cu idei putine si fixe si misiune deja trasata de cei care au numit-o.
Ministrul sanatatii a beneficiat de un tratament special din partea opiniei publice asa ca nu mai insist asupra lui. Ce nu inteleg este insa ce a stat la baza numirii sale? Rezident, fara experienta manageriala, cu doze de exotism care il faceau vulnerabil a fost totusi impins in fata cu o nonsalanta care imi aminteste de Guvernul MRU, compus la randul sau din tot soiul de secretare si purtatori de mapa buni doar ca sa fie scosi greii PDL-ului de sub lupa opiniei publice. Sigur, au mai fost politicieni fara experienta in specificul ministerului pe care urmau sa-l conduca dar in acest caz erau oameni politici si urmau sa implementeze, teoretic, linia partidului. In cazul guvernului Ciolos avem, in premiera, primii tehnocrati fara experienta in domeniul pe care au fost desemnati sa-l administreze.
Ma intreb daca misiunea guverului Ciolos n-ar putea fi legata de sincronizarea suspecta de acum ceva vreme a unor institutii cu atributii foarte diferite. Daca va aminititi, la prima varianta de Cod Fiscal modificat, vocile reunite din BNR, Presedentie, ale unor analisti cu cheita la vedere (Consiliul Fiscal) au subliniat ca Romania nu isi permite relaxari fiscale, pierderea stabilitatii bugetare, etc, etc desi cu putin timp inainte respectiva legislatie fiscala trecuse cu brio prin Parlament. In final, presedintele a retrimis codul pentru ajustari Guvernului refuzand sa-l promulge in varianta initiala. Cum Guvernul s-a incapatanat apoi sa vina cu ordonante de urgenta (eliminarea impozitului pe dividende, facilitati pentru IMM) si cu noi majorari salariale am avut in premiera un Executiv prea darnic dat jos de strada pentru a fi reinstaurata austeritatea.
Pana la urma, concluzia acestor zile mi-a oferit-o un blogger (AristotelCostel) cu un comentariu plin de miez :
- Am scapat de politicieni expirati dar ne-am pricopsit cu niste tehnocrati plantati de Securitate, la cererea strazii manipulate de Securitate, strada reprezentata tot de Securitate.