Banca olandeza ING a facut o analiza in care a calculat cine are sansele cele mai mari sa ajunga premierul Romaniei. Numele viitorului premier al unui guvern interimar tehnocrat: Dacian Ciolos
Economistii ING considera ca sunt peste 50% sanse pentru numirea unui guvern interimar tehnocrat, condus de fostul comisar pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, pana la alegerile generale din decembrie 2016, in conditiile in care acesta este de asteptat sa fie sustinut atat de partidul aflat la guvernare, PSD, cat si de partidul din opozitie, PNL.
In plus, un astfel de guvern ar putea calma si protestele de strada, releva o analiza ING.
- Solutia pare sa fie prietenoasa cu pietele si ar trebui sa conduca la reforme structurale, probabil si cu sprijinul Fondului Monetar International, dar si la accelerarea investitiilor, in conformitate cu solicitarile venite din partea strazii - proteste etichetate ca fiind cele mai mari de la caderea comunismului - dar evitand cheltuielile populiste discretionare de dinaintea alegerilor. Fara o Lege a bugetului pentru 2016 si tinand cont de incertitudinea politica in urma prabusirii Guvernului Ponta, BNR ar putea intarzia reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii, pana la lamurirea situatiei politica, se arata in analiza ING .
Potrivit sursei citate, calmarea scenei politice ar putea conduce la reducerea dobanzii de politica monetara.
- Exista posibilitatea de reducere a dobanzii de politica monetara cu 25-50 pp din iunie/iulie 2016 pana in septembrie/octombrie 2016, inainte de alegerile generale din decembrie, arata analiza ING, citata de Agerpres.