Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica intitulata: 24 â€" 30 octombrie â€" Saptamana dezarmarii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Sarbatorirea anuala a Saptamanii dezarmarii, ce incepe in ziua aniversarii infiintarii Organizatiei Natiunilor Unite, a fost solicitata prin documentul final al Sesiunii Speciale a Adunarii Generale a O.N.U. din 1978 pe probleme de dezarmare. In anul 1995, Adunarea a invitat guvernele, organizatiile internationale si neguvernamentale sa contribuie activ la Saptamana dezarmarii, acestea fiind invitate sa accentueze care sunt riscurile legate de arme, inarmare, nevoia de a inceta folosirea lor si sa accentueze intelegerea publica asupra masurilor urgente de dezarmare.
Desi actualmente dezarmarea este inca un deziderat si s-au inregistrat anumite succese in ceea ce priveste armamentul nuclear, suntem departe de reducerea cresterii numarului armelor si limitarea utilizarii lor. Toate statele ar trebui sa depuna eforturi continue si sa-si asume angajamente sustenabile pentru prevenirea proliferarii armelor de distrugere in masa, pentru dezarmare si controlul armamentelor conventionale. La summitele organizate pe tema dezarmarii si promovarii stabilitatii internationale s-a pus accent pe solutionarea divergentelor pe cale diplomatica pentru asigurarea pacii si securitatii internationale.
Actualele tensiuni si conflicte din Orientul Mijlociu ne demonstreaza ca toate statele trebuie sa depuna eforturi conjugate in vederea gasirii celor mai viabile solutii pentru a conserva si consolida un climat de liniste, de pace, de a depasii problemele fara a se recurge la folosirea armamentelor de orice tip. Statele nu ar trebui sa se gaseasca intr-o competitie pentru inarmare, ci intr-o preocupare comuna si continua pentru neproliferare, dezarmare, diplomatie deschisa si scuritate colectiva.
In acesta Saptamana a dezarmarii sa ne amintim de Societatea Natiunilor sau Liga Natiunilor care a fost o organizatie interguvernamentala infiintata in urma Conferintei de Pace de la Paris ce a pus capat Primului Razboi Mondial si a fost precursoarea Organizatiei Natiunilor Unite. Articolul 8 al Pactului Societatii Natiunilor prevedea reducerea armamentului national la minimul compatibil cu siguranta nationala si cu executarea obligatiunilor internationale impuse printr-o actiune comuna. Desi Societatea Natiunior a fost desfiintata in 1946, aceasta a avut drept scop mentinerea pacii mondiale, dezarmarea si rezolvarea disputelor internationale pe cale pasnica.
Stimati colegi, stim ca Romania acorda, la randul ei, o atentie sporita acestei problematici, fiind un stat care a militat mereu pentru pace, pentru solutionarea divergentelor pe cale diplomatica, avand un rol activ in asigurarea pacii, securitatii si stabilitatii internationale.