Senatorul Ionel Agrigoroaei a sustinut o declaratie politica intitulata: 4 argumente pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Nu este normal ca in Romania sa avem alegeri din doi in doi ani. Mai mult in unii ani am avut chiar doua tururi de scrutin. Asa va fi anul viitor, in 2016, cand sunt alegeri locale si parlamentare. Am initiat o lege prin care cerem ca cele doua tipuri de scrutin sa fie organizate in aceeasi zi. Concret, cerem ca mandatul primarilor, presedintilor de Consilii Judetene si cel al consilierilor locali si judeteni sa fie prelungit pana in luna noiembrie, cand sunt programate alegerile parlamentare. Astfel, ambele scrutine pot fi organizate in aceeasi zi. Si pentru asta, stimati colegi am 4 argumente solide:
Primul argument este economia foarte mare ce va fi facuta pentru bugetul national. Am facut un calcul sumar si am constatat ca se vor economisi cel putin 100 de milioane de euro, bani cu care se pot face drumuri sau spitale.
Al doilea argument tine de prezenta la vot. O tur de scrutin inseamna o mobilizarea mult mai buna si se poate obtine o legitimitate mai buna atat pentru autoritati cat si pentru Parlament
Al treilea argument tine de dinamica coalitiilor facute dupa alegerile locale sau cele parlamentare. De multe ori am avut situatia in care la nivel local se formeaza o coalitie iar la nivel national (parlamentar) o cu totul alta. Si apoi, timp de 4 ani, asistaam la o confruntare intre politica locala si cea nationala. Organizarea alegerilor la aceeasi data ar permite existenta unei coerente intre politica locala si cea nationala.
Al patrulea argument, si cel mai important, tine de dorinta exprimata a romanilor. Dovada in acest sens stau si rezultatele sondajului INSCOP realizat in perioada 10 - 15 septembrie. Potrivit acestuia peste 63% dintre romani vor comasarea alegerilor.