Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Stop risipei alimentelor! Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea politica de astazi as dori sa abordez subiectul risipei de mancare in randul populatiei din tara noastra. Statistic vorbind, desi suntem una dintre tarile cu veniturile cele mai reduse din Uniunea Europeana, 10% din mancarea achizitionata anual de catre fiecare roman ajunge la tomberoane. Pe de o parte, acest nivel ridicat se datoreaza curentului puternic de consumerism prezent in tara noastra, iar pe de alta parte lipsa unei legislatii specifice la nivel european si national continua sa perpetueze aceasta situatie nefericita. Ca o cifra estimativa, fiecare roman arunca aproximativ 100 de kg de mancare anual, la nivel national, aceasta cifra ajungand la peste 2,2 milioane de tone anual.
In alta ordine de idei, in Romania risipa se manifesta nu doar la nivelul gospodariilor individuale ci si in restaurante sau in marile magazine cu profil alimentar. In cazul ultimelor, de multe ori, politicile restrictive duc la imposibilitatea producatorilor de a mai vinde marfa. Un alt motiv este criteriul pur financiar, deoarece in cazul in care mancarea ar fi donata unor ONG-uri sau case de copii aceste supermarket-uri ar trebui sa achite catre stat TVA-ul de 24%, dar daca lasa mancarea sa se strice nu sunt obligati sa achite nimic. Acest fapt demonstreaza, din pacate, ca societatea moderna se bazeaza aproape exclusiv pe profit si mult mai putin pe aspect de ordin social sau uman.
In acest caz, pana la incurajarea donarii de alimente prin legislatie, un prim pas ar fi initierea unor campanii de educatie precum si a dialogului intre producatori, comercianti si stat. O alta solutie ar fi infiintarea si sprijinirea bancilor de alimente, care functioneaza cu un succes remarcabil in tarile din vestul Europei.
Sper ca prin aceasta declaratie politica sa fi reimprospatat interesul dumneavoastra, in calitate de factori de decizie pentru progresul si viitorul tarii noastre cu privire la aceasta problema reala cu care ne confruntam nu doar noi, dar intreaga planeta, in momente in care milioane de familii din intreaga lume sunt in imposibilitatea de a-si asigura hrana necesara. Trebuie sa limitam risipa alimentelor si sa muncim impreuna pentru a ne asigura de faptul ca prin eforturile noastre fiecare individ va avea acces la cantitatea de hrana necesara asigurarii existentei sale si a familiei sale.