Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata: Interzicerea fumatului -alinierea tarii noastre la standardele europene. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Despre motivele care sustin renuntarea la fumat se stiu atatea, incat pare aproape redundant sa le mai mentionez. Inclusiv in anexa legii nr. 349 din iunie 2002 privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor de tutun gasim, printre altele, date care subliniaza ca fumatul este un obicei nociv pentru sanatate.
Cu toate acestea, doresc sa reamintesc ca fumatul blocheaza blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral, duce la scaderea fertilitatii, provoaca imbatranirea pielii, creste riscul de imbolnaviri cardiac si pulmonare letale. Mai mult decat atat, fumul de tigara contine benzene, nitrosamine, formaldehide si cianuri.
Cu siguranta ca, dincolo de efecte si constientizarea lor mai ales, fiecare alege daca vrea sau nu sa fumeze. Insa, avand in vedere riscurile majore pentru sanatate, este obligatia institutiilor statului sa ajute cetatenii sa constientizeze efectele nocive ale fumatului.
Mai mult decat atat, poate ar fi util sa luam exemplul altor tari in care fumatul a fost si este constant descurajat prin reglementari clare date de institutiile abilitate. Astfel, multi cetateni europeni au declarat ca s-au lasat de fumat in cele din urma, ca urmare a interzicerii fumatului in spatii publice si in spatii inchise.
Sa nu uitam si ca statul are obligatia de a prevedea efectele pe termen lung ale anumitor comportamente, or este clar ca, prin descurajarea fumatului, din bugetul sanatatii se vor cheltui mai putini bani pe tratarea problemelor cauzate de fumat si mai multi bani pentru ale afectiuni.
Va reamintesc ca in state precum Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Spania sau Ungaria fumatul este interzis in locurile publice inchise, in transportul public si la locul de munca.
In plus, in Polonia este interzis fumatul in spatii publice de la finalul lui 2010 (adica in cluburi, in pub-uri sau in restaurante). Se poate fuma doar in exteriorul acestor spatii, dar in locuri special amenajate si nu se poate fuma pe strazi, trotuare sau in statii de autobuz. In Bulgaria, fumatul in spatiile publice este interzis din 2012, iar Rusia a luat aceeasi masura de la jumatatea anului 2013. In Ungaria, de la inceputul lui 2012 nu este permis fumatul in restaurante, dar si inainte de aceasta perioada fumatul era interzis in statiile de autobuz, de exemplu.
Ne dorim alinierea tarii noastre la standardele europene, dar cu toate acestea, continuam sa fim in urma la un capitol atat de important si in privinta unui obicei cotidian daunator. Iata de ce consider ca este necesar sa depunem eforturile care se impun pentru alinierea normelor tarii noastre la directivele europene care interzic fumatul in spatii publice inchise, mai ales prin prisma introducerii si aplicarii corecte si ferme a unor sanctiuni clare a celor care incalca dreptul semenilor lor de a nu fuma