Iohannis: Abordari de tipul 'dam azi o lege si maine o modificam prin OUG' trebuie sa dispara / Agerpres
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca abordari de genul "dam azi o lege si maine o modificam prin ordonanta de urgenta" trebuie sa dispara si asta nu ca o constrangere la adresa Executivului, ci ca o dovada de responsabilitate in exercitarea competentelor.
"Nu ne mai putem permite sa vorbim de stabilitate si predictibilitate legislativa in timp ce pe fond lucrurile raman exact la fel. Nu as dori sa ne intalnim din nou anul viitor sau peste doi ani si sa fac acelasi bilant al modificarilor legislative in domenii cheie. Abordari de tipul dam azi o lege si maine o modificam prin ordonanta de urgenta trebuie sa dispara, nu ca o constrangere la adresa Executivului, ci ca o dovada de responsabilitate in exercitarea competentelor. Sa spunem punct si de la capat. Acesta poate fi momentul zero de la care sa porneasca recredibilizarea legii ca act juridic al Parlamentului si ca fundament al relatiilor sociale", a afirmat Klaus Iohannis, in mesajul adresat in plenul reunit al Parlamentului.
El a spus ca "o legislatie flexibila elaborata in directa legatura cu nevoile si asteptarile societatii, eliberata de populism si durabila in timp, reprezinta fundamentul oricarui stat de drept si trebuie sa devina o prioritate a intregii clase politice".
"Parlamentul poate si ar trebui sa se plaseze in centrul unui demers de asanare, simplificare si sistematizare a legislatiei din Romania, care sa o faca mai coerenta, mai stabila si mai predictibila. Ce va insemna acest lucru in mod direct pentru noi toti? Va insemna ca pacientul stie clar ce drepturi are, cat plateste si ce servicii primeste, ca un investitor isi va putea dezvolta un plan de afaceri pe 10 ani fara teama ca regulile se vor schimba peste noapte, ca un om care vrea sa isi plateasca taxele nu trebuie sa se plimbe ore in sir de la un ghiseu la altul si ca nu va dura 20 de ani ca sa construim o autostrada. Va insemna ca elevul care intra in clasa intai si parintii acestuia vor sti ce studiaza, ce optiuni de educatie are, ce examene trebuie sa dea si isi va putea contura viitorul pentru 10, 12, 15 ani", a completat seful statului.
Iohannis a precizat ca a cauta vinovati pentru aceasta situatie nu ar folosi la nimic, deoarece aceste practici privind modificarea legislatiei s-au perpetuat in timp, insa a spus ca politicienii trebuie sa fie responsabili si sa actioneze in consecinta, fiecare in cadrul atributiilor, competentelor si cu legitimitatea proprie.
Seful statului a aratat ca, in prezent, in Romania sunt in vigoare aproape 14.000 de legi, ordonante si hotarari ale Guvernului, iar in 2015 dintre legile adoptate de Parlament peste 50% sunt acte de aprobare ori respingere a unor ordonante simple sau de urgenta, mentionand ca aceasta proportie este un bun indicator al modului in care arata relatia dintre puterea legislativa si cea executiva.
El a indicat ca legi care privesc domenii fundamentale au fost modificate in nenumarate randuri: vechiul Cod fiscal - de 135 de ori, Legea educatiei - de 26 de ori, Legea privind reforma in domeniul sanatatii - de 114 ori, Legea administratiei publice locale - de 38 de ori, Codul Muncii - de 28 de ori, legislatia privind achizitiile publice - de 35 de ori.
"Marile sisteme publice, educatia si sanatatea, au suferit probabil cel mai mult de pe urma incertitudinii, a schimbarilor frecvente si punctuale, deseori generate de calcule politice sau conjuncturi. Cred ca felul in care se fac, dar mai ales in care se schimba legile in Romania este una din sursele profunde ale ineficientei acestor sisteme. Consecinta imediata a acestei stari de fapt a fost nu doar erodarea increderii in Parlament, ci, mai grav, a increderii in lege, in general", a conchis seful statului.