Senatoarea Doina Silistru a sustinut o declaratie politica intitulata: Uite Schengen, nu e Schengen. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Zguduitoarea drama a sutelor de mii de azilanti, care se petrece sub privirile unei Europe inca uimite si in mod clar nepregatite sa gestioneze valul nesfarsit de migranti, ascunde, pentru noi, romanii, un miez dureros.
De ani de zile, autoritatile romane cer, pe mai multe voci, cu argumente variate, aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen. Zona libera de circulatie este un vis mai vechi al nostru. Am sperat ca, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, vom putea fi membri Schengen. Nu a fost sa fie. Nu sunteti inca pregatiti, ne-a spus Europa. Coruptia si statul de drept au fost - si sunt inca, in ochii unor lideri europeni - motivele pentru care nici in 2011 Romaniei nu i s-a permis aderarea, desi indeplineam conditiile tehnice impuse. Ne amintim dusurile reci pe care ni le-a administrat Germania, care s-a opus aderarii noastre la Schengen, in pofida sustinerii aratate si de Comisia Europeana, si de Parlamentul European. Ne amintim si pozitia ostila a Olandei, la un moment-dat, si lista poate continua cu inca o serie de state.
Daca ne uitam pe harta, toate statele UE, cu exceptia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei, Romaniei si Croatiei, fac parte din Schengen. Tot in acest spatiu sunt incluse si state care nu sunt membre UE - iata, Islanda, Norvegia, Elvetia si Liechtenstein.
Acum, odata cu valul de migranti si dramele lor cutremuratoare, Europa, in Schengen sau nu, intr-un elan care oricum nu tine cont de spatiul amintit, ne cere sa fim solidari. Si suntem, nimic de spus, deocamdata in limita capacitatilor statului roman de a primi un anumit numar de cetateni straini, mai precis 1.785.
In acest caz, solidaritatea - in acceptiune euopeana - presupune ca statul nostru sa primeasca mai multi azilanti. Probabil o vom face, dar, stimati colegi, sa reamintim Uniunii Europene ca solidaritate inseamna nu numai obligatii din partea noastra, ci si drepturi. Poate, in acest context, pe fondul unui raspuns pe masura asteptarilor, statele care s-au opus aderarii noastre la spatiul Schengen, in frunte cu Germania, isi vor reconsidera pozitia. Nu putem fi in Schengen cand ne vor altii, ci trebuie sa fim in Schengen pentru ca Romania este stat membru al Uniunii Europene iar cetatenii ei trebuie sa se bucure de aceleasi drepturi pe care le au cetatenii Uniunii. Pentru ca obligatii, se vede si din criza umanitara pe care o traversam, avem destule.