Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata: Presedintele, primul cetatean al tarii - garantul drepturilor constitutionale cetatenesti. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Legea fundamentala a statului modern a izvorat din cutumele universale, Constitutia reprezentand practic coloana vertebrala a statului modern care reglementeaza orice aspect al cetatii, in special in ceea ce priveste viata si persoana cetateanului.
Nu este pentru niciunul dintre noi, cei care ne aflam in Forul legislativ al tarii, strain faptul ca cetatenii, fiecare dintre noi alcatuim statul. Responsabilitatea principala a statului, ca entitate de sine statatoare, este tocmai aceea de a apara fiecare unitate din care este alcatuit- omul.
Importanta majora a Constitutiei consta, stimati colegi, exact in faptul ca ea descrie si ordoneaza structura unui stat, creand baza esentiala a garantarii si apararii unui statut la care orice cetatean este indreptatit.
Atunci cand vorbim de Constitutie, nu exista alt punct de plecare si alt interes decat cetateanul. Cel care are in orice stat democrat din lume drepturi, asa cum are si responsabilitati.
Din pacate, as spune, de multe ori, s-a omis tocmai acest principiu care reprezinta insusi spiritul Constitutiei si, mai grav de atat, in Romania, acest aspect a fost omis cu bunastiinta tocmai de catre presedintele tarii si fac aici referire la fostul presedinte Traian Basescu, care ne-a aratat tuturor ce inseamna gravitatea actului de desconsiderare si nerespectare a Legii fundamentale.
Este un exemplu pe care nu imi face nicio placere sa il reamintesc, dar consider, stimati colegi, ca nimeni dintre noi, mai ales cei desemnati sa reprezentam si sa aparam interesele cetatenilor, nu ar trebui sa uite niciodata aceasta condamnabila atitudine care sper sa nu devina precedent.
In campania electorala pentru alegerile prezidentiale, actualul presedinte al Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a facut din ideea de modernizare a Constitutiei una din temele sale principale de campanie. O tema care, in special in contextul demararii lucrarilor de revizuire a Constitutiei, este intr-adevar nu numai necesara, cat si primordiala pe agenda de lucru a presedintelui, dar si a noastra, a parlamentarilor si nu numai.
”Voi cere reluarea procesului de revizuire a Constitutiei, de modernizare a ei, nu pentru a da puteri mai mari presedintelui, ci pentru a clarifica niste aspecte. (…) In raport cu atributiile presedintelui, nu cred ca litera Constitutiei este problema, ci respectarea spiritului ei. Am spus si repet: eu vreau sa conectez Presedintele Romaniei cu spiritul Constitutiei. Presedintele trebuie sa medieze conflictele intre puterile statului, dar mai ales conflictele dintre stat si cetateni. Prin rolul sau constitutional si simbolic, Presedintele trebuie sa fie un etalon de seriozitate, responsabilitate si conduita publica”, spunea anul trecut domnul Iohannis. Un punct de vedere cu nimic gresit, ba, dimpotriva, asa cum spuneam mai sus, mai mult decat necesar.
Cu toate acestea, doamnelor si domnilor, pana acum, aceste nobile idei au ramas strict la stadiul de vorbe. Adica exact opusul faptelor atat de anuntate.
Ca om de formatie juridica, parlamentar, membru al Comisiei comune pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei sunt direct interesat si implicat in modernizarea legii noastre fundamentale. Un proces de cea mai mare importanta caruia trebuie sa i se aloce intreaga noastra atentie si care nu trebuie sa devina tema politica pentru nimeni.
Stimati colegi, primul lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand vorbim de revizuirea si implicit modernizarea Constitutiei este faptul ca aceasta produce efecte continue si directe asupra fiecarui cetatean al statului!
Acesta este motivul pentru care modernizarea Constitutiei nu trebuie sa cada nici in derizoriul luptelor politice, nici in cel al modernizarii de dragul modernizarii. Si, cu acordul dumneavoastra, stimati colegi, o sa imi iau acum libertatea de a ma adresa prin intermediul acestei declaratii in mod direct domnului presedinte Iohannis.
Domnule presedinte, inainte de orice demnitate pe care o ocupati in statul roman, mi-ar placea sa cred ca sunteti constient de faptul ca dumneavoastra sunteti primul cetatean al tarii noastre.
Iar atitudinea dumneavoastra trebuie sa fie una conforma. Ca atare, trebuie sa fiti primul care prin intreaga sa conduita si preocupare sa reflecte atat drepturile, cat si obligatiile cetatenesti intr-un stat democratic. Si pentru ca vorbesc aici de obligatii, obligatia dumneavoastra ca primul cetatean al Romaniei este aceea de a garanta siguranta fiecarui roman. Fara aceasta, nu poate exista si nici nu se poate manifesta siguranta statului roman in sine, indiferent de orice strategii am gandi in acest sens.
Exista o singura cale, domnule presedinte, pentru ca toate acestea sa fie asigurate- Constitutia!
Cea care are intr-adevar nevoie de modernizare. Caci, asa cum fiinta umana evolueaza, si aceasta lege fundamentala trebuie sa o faca in raport cu omul.
Iar pentru ca toate acestea sa se intample, personal, consider ca este nevoie ca dumneavoastra sa va exercitati atributia si sa va respectati obligatia de a avea permanent un dialog interinstitutional cu noi, cei care suntem responsabili din punct de vedere legislativ. Sper ca acest lucru sa se intample si, dincolo de orice interes politic, sa primeze cel general, al statului si al cetatenilor sai carora trebuie sa li se garanteze in mod cat se poate de clar drepturile. Cum altfel decat printr-un grad cat mai ridicat de protectie constitutionala?
Caci, in actualul context international pe care il stim cu totii, domnule presedinte Iohannis, se poate observa cat de important este pentru fiecare stat sa le ofere cetatenilor sai certitudinea sigurantei si respectarii statutului de fiinta umana. Iar aici mi-as permite sa adaug ca modernizarea Constitutiei romane nu poate fi elaborata facand abstractie de statutul de cetatean universal, in acord si cu prevederile Cartei drepturilor omului.
Fata de aceasta situatie va solicit domnule presedinte sa reevaluati indemnul adresat public clasei politice de amanare dupa 2016 a dezbaterilor, pentru modernizarea Constitutiei intrucat, propunerea dumneavoastra inseamna practic reluarea dezbaterilor in urmatorul mandat 2016-2020 si incetarea activitatii actualei Comisii comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei. Prin punerea in aplicare a caestei intentii nesocotiti propunerile venite de la cetateni prin Forumul Constitutional, Consiliului Stiintific format din specialisti in Drept constitutional, a Comisiei de la Venetia care a dezbatut impreuna cu Comisia parlamentara proiectul de revizuire si a emis si un aviz.
De asemenea, nesocotiti munca si contributia unor institutii precum, BNR, Academia Romana, Biserica Ortodoxa, Asociatia Magistratilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti, Parchetul de pe langa ICCJ, Asociatia Procurorilor din Romania si Curtea de Conturi etc. .
Trebuie redeschise dezbaterile privind intarirea capitolului Drepturi si libertati” din Constitutie cu urmatoarele:
• Creantele impotriva statului sa aiba acelasi regim juridic cu plata obligatiilor fiscale
• Repararea prejudiciului printr-o despagubire echitabila cu privire la dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica
• Garantarea principiului egalitatii de arme intre acuzare si aparare
• Garantarea dreptului la protectia datelor cu caracter personal
• Garantarea dreptului la viata intima, familiala si privata
• Garantarea secretului corespondentei
• Garantarea dreptului la un mediu sanatos prin asigurarea protectiei, refacerii si utilizarii durabile a patrimoniului natural asa cum v-ati angajat si prin Strategia Nationala de Aparare pe care ati prezentat-o camerelor reunite ale Parlamentului in anul 2015.
De asemenea, este necesara infiintarea Regiunilor, accesul la initiativa legislativa cetateneasca intr-un mod real si posibil prin micsorarea numarului initiatorilor unui astfel de demers precum si separarea atributiilor celor doua camere ale Parlamentului. Totodata, este necesara infiintarea institutiei Avocatului Copilului, suprimarea traseismului politic, eliminarea ambiguitatilor in ceea ce priveste numirea prim-ministrului dupa alegerile parlamentare, reprezentarea Romaniei la Consiliul European pe probleme economice si dizolvarea Parlamentului daca propunerea de demitere a Presedintelui nu intruneste o majoritate de 50% + 1.
Nu in ultimul rand renuntati prea repede la recunoasterea rolului istoric al Casei Regale si al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase in constituirea si modernizarea statului roman precum si la garantarea independentei BNR, prin aceea ca BNR nu trebuie sa primeasca instructiuni de la nicio autoritate sau institutie a statului. Ati reununtat prea repede la propunerile Comisiei de revizuire, privind autonomia universitara reala si la modul cum statul promoveaza cresterea competitivitatii economice prin dezolvarea economica in conditiile ocrotirii mediului inconjurator si prin asigurarea protectiei consumatorului si asigurarea exploatarii resurselor in conditiile de maxima eficienta economica si cu accesul nediscriminatoriu al tuturor celor interesati.
De aceea, doamnelor si domnilor, inca o data cu aceasta ocazie, as vrea sa accentuez faptul ca modernizarea Constitutiei noastre trebuie sa depaseasca urgent stadiul sau incipient, iar pentru aceasta este nevoie nu numai ca noi, parlamentarii, sa ne respectam angajamentele, dar si dumneavoastra, domnule presedinte Klaus Werner Iohannis.