AmosNews: Cu D de la Deziluzie (Autor: Octavian ȘTIREANU)
Inteleg starea sufleteasca a lui Liviu Dragnea, in asteptarea procesului din 28 septembrie. Inteleg si tactica lui de a iesi foarte des in presa, aranjandu-si zilnic invitatii pe la cate-o redactie de radio sau tv, ca sa dea tot felul de mesaje de impacare cu Sistemul.
Sunt si printre cei care considera procesul in care Dragnea este implicat ca fiind de cea mai pura esenta stalinista, glazurata, e-adevarat, cu aparentele unor proceduri modernizate. Dar un proces penal pentru chemarea oamenilor la vot nu poate fi decat din aceeasi tipologie totalitara cu procesele intentate in deceniul 5 de regimul comunist abia instalat celor care votasera cu Ochiul taranistilor si nu cu Soarele comunistilor.
Toata intelegerea, deci, pentru zbaterea lui Dragnea de a-si salva cariera, libertatea si averea, toate la un loc, indiferent in ce ordine.
Lucrurile se complica, insa, atunci cand dl. Dragnea ridica problema sa personala la rangul unei politici de partid, pe care-l baga in tot felul de proiecte nediscutate cu nimeni. Ca om suferind cu dosarul, eforturile dlui Dragnea de captatio benevolentiae pe la usile Sistemului sunt omenesti. El e liber sa faca oricate temenele SRI-ului, plecaciuni Inaltei Curti si chiar serenade sefei DNA-ului, cu conditia ca toate sa fie pe persoana fizica. Din pacate, lucrurile nu stau asa. Seful interimar al PSD se gudura pe langa Sistemul neo-securist nu in nume personal, ci angajand pe sistache partidul intr-un fel de coabitare pentru care n-a intrebat pe nimeni.
Cateva exemple din ultimele zile. Dragnea a fost primul care a lansat cerinta ca serviciile secrete sa primeasca bani in plus in anul 2016, ca urmare a primirii de refugiati.
- Si bineinteles ca Guvernul, Ministerul de Finante vor propune alocarea acestei sume, iar Parlamentul o va aproba, a spus Dragnea, cu siguranta olimpiana.
Tot el a intors din drum legea indemnizatiilor pentru parlamentari, determinand retrimiterea textului la comisii, dupa ce se rezolvasera cerintele presedintelui, din solicitarea de reexaminare. In PSD nu s-a discutat o astfel de decizie. Insa, daca iada sare masa, Dragnea vrea sa sara casa si, dintr-un exces de zel si de slugarnicie fata de Cotroceni, a plusat pe torpilarea acestei legi, ca sa iasa in evidenta ce baiat bun este.
Cu D de la Deziluzie
Dragnea nu oboseste sa anunte din cand in cand, ca sa auda cine trebuie, ca am vorbit cu Alina (Gorghiu). El a mai lansat si fantasmagoria unui proiect de tara pe 25-30 de ani, comun cu liberalii, proiect despre care n-a putut spune nimic concret, dupa cum nici nimeni din PSD nu stie despre ce-ar fi vorba.
Prin vara, la o sedinta a conducerii PSD, mai multi lideri au cerut, in mod oficial, demiterea lui Robert Cazanciuc, un ministru catastrofal, de altfel. Dragnea s-a ratoit la cei care au cutezat sa ceara asa ceva, afirmand ritos ca el il sprijina pe Cazanciuc. Ba, mai mult, el a sustinut â€" tot pentru cine are urechi de auzit â€" ca nu vrea sa mai vada politicieni ca isi dau cu parerea despre justitie, justitia trebuie sa se intample si punct.
Bomboana pe coliva ultimelor sperante de implicare a PSD in apararea drepturilor omului a pus-o dl Dragnea miercuri, cand a declarat, tot cu dedicatie, ca nu sustine modificarea Codului Penal si nici a altor legi care guverneaza Justitia! El a spus, la Europa FM, ca doar ministrul Justitiei trebuie sa aiba initiativa modificarii legilor justitiei, intrucat, in caz contrar, parlamentarii vor avea si de acum incolo tot felul de initiative controversate.
Dragnea intoarce fara probleme spatele parlamentarilor sai pentru ca interesul lui e in alta parte. Iar parlamentarii nu misca in front, stau ca ghioceii, de teama ca Livica nu-i va mai trece pe lista viitoarelor alegeri.
Dragnea nu numai ca foloseste partidul ca moneda forte in slujba Sistemului, dar se angajeaza in decizii care consolideaza acest Sistem. Vechiul slogan DREPTATE PÂNA LA CAPAT se dovedeste a fi fost doar pentru prosti, iar la PSD, drepturile omului si libertatile cetatenesti, abuzurile Binomului si nevoia de responsabilitate a magistratilor au devenit teme prohibite. Din acest punct de vedere, numele lui Dragnea, sef interimar al partidului, cu aspiratie de a deveni titular, se scrie cu D de la Deziluzie.
Cu fiecare declaratie ori idee pe care o lanseaza in spatiul public, Dragnea parca vrea musai sa ne arate care a fost ratiunea masinatiunilor intense prin care nu numai ca a supravietuit unei campanii prezidentiale dezastruoase de care a raspuns, dar a si pus mana pe partid, dand un bodicec elegant prietenului pana la moarte, colegului de neinlocuit din inima lui si camaradului de suflet numit Victor Viorel Ponta.