www.realitatea.net informeaza: In timp ce televiziunile elene, primarul Atenei, fotbalistii de la Olympiakos Pireu si chiar Biserica Ortodoxa pledeaza public pentru ramanerea in Europa, guvernantii ii indeamna de zor pe greci sa voteze impotriva acordului cu creditorii.

Cronologia evenimentelor, vineri, 3 iulie:

ora 14.45 Cifrele publicate joi de Fondul Monetar International privind marile nevoi de finantare ale Greciei nu inseamna deloc in mod automat ca trebuie restructurata datoria colosala a tarii, a declarat vineri, la Berlin, un purtator de cuvant al ministrului de finante german, Wolfgang Schauble. "Nu se poate in niciun fel trage concluzia ca o restructurare a datoriei este necesara", a declarat Joger.
La trei zile pana la referendumul crucial in Grecia, FMI a estimat la 50 de miliarde de euro nevoile de finantare ale tarii intre octombrie 2015 si octombrie 2018, pe fondul previziunii de crestere drastic diminuata in acest an.
ora 14.30 Un vot majoritar pentru 'Nu' la referendumul de duminica din Grecia va slabi in mod dramatic pozitia de negociere a Atenei, a avertizat vineri presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, evitand sa spuna daca, in acest caz, creditorii internationali vor redeschide negocierile, transmit Reuters, DPA si AFP. "Daca grecii voteaza NU, pozitia Greciei va fi dramatic slabita", a declarat Juncker, intr-o conferinta de presa prilejuita de lansarea presedintiei luxemburgheze pe sase luni a Uniunii Europene.
'Programul a ajuns la sfarsit, nu mai au loc negocieri, iar daca grecii voteaza NU, fac orice altceva decat sa intareasca pozitia de negociere a Greciei', a subliniat seful Comisiei Europene. 'Chiar si in cazul unui vot cu DA, va trebui sa facem fata unor negocieri dificile', a adaugat Juncker.
ora 14.10 Banca Centrala Europeana va acorda sprijin Bulgariei si este gata sa ajute si alte tari din regiune sa evite riscul extinderii crizei din Grecia, au declarat, vineri, pentru Bloomberg, surse din interiorul BCE. Potrivit surselor, BCE va oferi Bulgariei acces la operatiunile sale de refinantare si, de asemenea, va oferi euro pentru sistemul bancar bulgar in schimbul unor garantii eligibile. Informatia nu a fost confirmata, insa, nici de BCE si nici de Banca Nationala a Bulgariei.
Europa de Est risca sa fie afectata de turbulentele din Grecia prin schimburile comerciale si legaturile financiare, in conditiile in care primele patru mari banci grecesti (Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA, National Bank of Greece si Alpha Bank AE) controleaza aproximativ 28% din activele bancare din Bulgaria si 12% in cazul Romaniei. 'Amenintarea unui 'Grexit' arunca un nor negru asupra perspectivei regiunii. Legaturile cu Grecia sunt considerabile in unele locuri, inclusiv in Bulgaria si Romania', au apreciat analistii de la Capital Economics.
ora 10.55 Adeptii unui vot pozitiv la referendumul de duminica din Grecia ii devanseaza usor ca procent pe cei care intentioneaza sa voteze varianta 'nu', recomandata de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat vineri de ziarul Ethnos, relateaza AFP si Reuters, conform Agerpres. Potrivit sursei citate, procentul celor care vor sa voteze 'da' este acum de 44,8%, in timp ce acela al adeptilor unui raspuns negativ la propunerea creditorilor ar fi scazut pana la 43,4%.
Este pentru prima data cand sustinerea raspunsului afirmativ la referendum este mai mare decat cea a unuia negativ intr-un sondaj publicat in Grecia. Potrivit sondajului realizat de institutul Alco in zilele de 30 iunie si 1 iulie, chiar si dupa instituirea unui control strict al capitalurilor in Grecia, 11,8% dintre cei chestionati sunt inca indecisi cu doua zile inainte de referendumul de duminica. Anterior, in cele patru sondaje realizate de la anuntarea referendumului, adeptii unui raspuns negativ erau mai multi, dar proportia acestora a scazut drastic de la anuntul inchiderii bancilor si a plafonarii retragerilor din bancomate.
Grecii vad in proportie de 61% in actuala situatia un pericol de iesire din zona euro, fata de 30% care nu percep un astfel de risc si 9% indecisi. Intrebati daca un vot pentru 'nu' ar schimba pozitia creditorilor si s-ar ajunge la acordul dorit de tara, 51% dintre cei chestionati cred ca nu, in timp ce 30% au o parere contrara.
Grecii sunt inca in mare majoritate dornici sa ramana in euro (74%), in timp ce 15% vor sa se revina la moneda nationala, drahma, iar 11% sunt indecisi. Echivaleaza referendumul cu un 'da' sau 'nu' spus creditorilor, asa cum pretinde guvernul, sau cu un 'da' sau 'nu' pentru zona euro, asa cum sustin creditorii pentru dramatizarea dezbaterii? La aceasta intrebare grecii au ales in proportie de 43% fiecare varianta, in timp ce 14% sunt indecisi.
Ei sunt foarte impartiti si in privinta intrebarii daca decizia de a convoca un referendum este buna sau nu: 44% cred ca este o decizie buna, 46% cred ca este una proasta, in timp ce 10% au ales varianta 'nu stiu'.
Sondajul institutului Alco a fost realizat pe un esantion de 1.000 de persoane reprezentativ pentru populatia greaca in varsta de peste 18 ani.
Grecia - GETTY
ora 10.30 BBC News scrie ca cele doua tabere rivale din Grecia - pro si contra masurilor de austeritate cerute de FMI - vor organiza mitinguri in Atena, inaintea referendumului de duminica, extrem de important pentru viitorul Greciei, dar si al Uniunii Europene.
Premierul Alexis Tsipras este de asteptat sa participe la unul dintre aceste evenimente, pentru a sustine voturile "NU", care resping planul de austeritate al creditorilor internationali. Liderii europeni au avertizat ca un rezultat "NU" ar insemna iesirea Greciei din Zona Euro.
Acum, amandoua tabere incearca sa castige cat mai multi votanti inainte de inceperea referendumului, cu ajutorul posterelor "DA" si "NU", imprastiate prin tara. Un sondaj de opinie publicat vineri de cotidianul Ethnos arata ca exista o tendinta slaba de dominare a taberei "DA", care ar conduce cu 44,8 % din voturi, in timp ce "NU" ar obtine 43,4 %.
Si totusi, exista posibilitatea ca referendumul sa fie suspendat. Institutia suprema de justitie a Greciei, Consiliul de Stat, judeca cererea prin care se reclama neconstitutionalitatea organizarii referendumului.
ora 10.00 Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a declarat vineri ca un vot negativ la referendumul de duminica nu ar intari puterea de negociere a Atenei cu creditorii sai, ci dimpotriva, ar slabi-o, relateaza AFP, conform Agerpres. "Ar fi fals sa presupunem ca un vot pentru 'nu' ar intari pozitia de negociere greaca. Dimpotriva", a spus el intr-un interviu pentru cotidianul german Die Welt, apreciind ca situatia din Grecia este 'mult mai rea decat saptamana trecuta', inainte ca premierul grec Alexis Tsipras sa intrerupa negocierile cu creditorii si sa anunte ca va organiza un referendum.
'Chestiunea referendumului nu este corecta nici faptic, nici juridic. Totusi grecii vor da duminica un semnal politic restului Europei', a apreciat Dombrovskis. Guvernul stangii radicale, care sustine ca nu are nicio intentie sa scoata tara din zona euro, estimeaza ca o victorie a lui 'NU' i-ar permite sa fie 'mai bine inarmat' pentru a negocia un nou ajutor din partea creditorilor si o restructurare a datoriei tarii. Chiar in cazul reluarii negocierilor 'asta ar putea necesita cateva saptamani, pentru a pune pe picioare un al treilea program (...) Marea necunoscuta este daca putem sa ne intelegem din punct de vedere politic', a avertizat vicepresedintele CE.