Senatorul Victor Mocanu a sustinut o declaratie politica intitulata: Pasii necesari pentru salarizarea corecta a functionarilor publici. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia politica de astazi are ca tema salarizarea functionarilor din administratia publica din Romania. Consider ca aceasta tema este una dintre cele mai importante subiecte aflate pe agenda guvernarii si cred ca trebuie gestionata din doua perspective: in primul rand, clasa politica, atat Puterea cat si Opozitia, trebuie sa contribuie cu sugestii pentru solutionarea unor nedreptati de sistem in ceea ce priveste salarizarea unor persoane pe care cu totii le dorim a fi profesioniste si cinstite; in al doilea rand, trebuie sa privim cu totii nemultumirile exprimate de sindicatele de profil ca pe o oportunitate de a aduce, odata pentru totdeaua, ordinea si priceperea in acest segment profesional.
Membrii de sindicat din administratia publica au ales sa initieze miscari publice de protest fata de neaplicarea legii salarizarii unitare. Unele dintre punctele de vedere oficial exprimate de functionarii publici este, in opinia mea, unul extrem de corect si trebuie sa fie luat in calcul de Guvern in incercarea de a gasi o solutie viabila la acest conflict de ordin social. Peste 20 de clase de salarizare se afla in preajma pragului salariului minim pe economie si un sfert din personalul cuprins in administratia publica castiga un salariu sub 1.000 de lei. Sunt realitati statistice suparatoare, pentru care intentiile bune si declaratiile de sprijin nu sunt suficiente.
Faptul ca in Romania segmentul profesional al functionarilor din administratia publica, mai ales din cea locala, este extrem de nemultumit de salarizare este o realitate la care guvernarea trebuie sa gaseasca solutii. De cealalta parte, este obligatoriu sa ne amintim cateva chestiuni care au, de asemenea, calitatea de adevaruri. Intre guvernarea de tip Boc, care a transformat functionarul intr-un soi de membru al clasei dusmanilor poporului, prin masurile economice dezastruoase din 2010, si actualul Guvern exista deosebiri extreme. Actuala guvernare a indreptat nenorocirile produse prin taierea salariilor si a luat masura reparatorie a reintregirii salariilor bugetarilor. O alta directie de actiune aplicata de Guvern care a atras satisfactia bugetarilor a fost asigurata de ajustarile legislative necesare aplicarii masurilor reparatorii dispuse de instante in urma constatarii nedreptatilor pricinuite bugetarilor de guvernarea Boc-Basescu.
Nu in ultimul rand, trecand peste nivelul masurilor de reparatie a nedreptatilor suferite de salariatii din sectorul bugetar, aceasta guvernare a venit cu un proiect viabil de viitor, proiect din care am retinut cateva chestiuni de bun augur: reducerea numarului claselor de salarizare din sistemul bugetar de la 111 la doar 5 clase si stabilirea unui salariu minim brut de 1.200 de lei si a unui salariu maxim brut de 22.000 de lei.
Nu cu mult inaintea recentelor miscari facute de sindicalistii din sectorul bugetar, premierul Romaniei a recunoscut marile probleme din sistem care isi asteapta solutionarea si a definit corect premisa de la care porneste guvernarea: reasezarea lucrurilor prin gandirea unui sistem de salarizare de jos in sus, prin ridicarea salariului minim.
Toate aceste pozitionari au grad crescut de legitimitate si de necesitate. Insa, in opinia mea, regandirea sistemului de salarizare si rezolvarea conflictului de natura sociala dintre Guvern si bugetari nu trebuie sa scape din vedere un aspect crucial: cresterea calitatii serviciilor oferite de functionari si profesionalizarea reala a intregului aparat administrativ. Atat partea sindicala si cei pe care ii reprezinta, cat si autoritatile cu rol de reglementare trebuie sa ridice la statutul de prioritate nevoia de imbunatatire a modului de a face administratie publica, de schimbare a opticii in ceea ce priveste rolul de profesionist in slujba comunitatii. Ameliorarea conditiilor de salarizare trebuie sa se produca obligatoriu in acelasi timp cu cresterea exigentelor profesionale in ceea ce-i priveste pe functionarii publici. Din punctul meu de vedere, cariera de functionar public, oricare ar fi specializarea, trebuie sa devina una ravnita de orice roman, dar care sa poata sa fie dobandita numai de catre aceia care dovedesc ca o merita, prin calitati profesionale si conduita exemplara. Impletind cele doua deziderate, respectiv imbunatatirea conditiilor de salarizare a functionarilor publici si ridicarea stachetei in materie de capacitate, performanta si profesionalism, avem sansa de a face primii pasi in directia profesionalizarii adecvate a administratiei publice.