Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata:
Martie 2015. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Parcurgem o perioada in care se desfasoara evenimente cu semnificatii profunde, generand numeroase provocari interne si externe carora Romania trebuie sa le faca fata. Romania se afla intr-un moment in care trebuie sa isi reafirme rolul regional, european si international ca factor de stabilitate si sa ofere un raspuns credibil si coerent dedicat consolidarii politicilor si institutiilor atat pe plan intern, cat si in zona europeana si in regiunea balcanica strategica de securitate. Capacitatea de persuasiune, atractivitate si influenta a Romaniei este mai mult decat oricand legata de succesul efortului de a proiecta incredere, siguranta, stabilitate, consecventa si predictibilitate.
In contextul actual singura optiune fezabila pentru noi ca stat este sa ne concentram impreuna asupra temelor cu adevarat importante, cu impact real asupra vietii tuturor cetatenilor. In cadrul eforturilor interne pentru intarirea statului de drept, dar si al contextului regional tensionat, consider ca trebuie sa consolidam performanta prin doua coordonate: profesionalism si patriotism. Profesionalismul inseamna, dincolo de un nivel profesional ireprosabil, puterea si vointa de asumare a responsabilitatii, flexibilitate si transparenta, iar manifestarea patriotismului inseamna a actiona consecvent conform valorilor interesului national si principiului Semper fidelis patriae.
Am vazut cu totii si unii chiam am trait repercusiunile grave ale escaladarii extremismului etnic, xenofobiei si iredentismului maghiar. Eu si ai mei nu putem uita evenimentele din martie 1990 de la Tirgu Mures. Avem obligatia sa actionam astfel incat sa excludem posibilitatea reaparitiei unor fenomene similare. Consolidarea statului de drept, respectul fata de institutiile statului, garantarea independentei si a statutului de stat national unitar sunt indatoriri ale tuturor cetatenilor romani, iar valorile romanesti trebuie sa primeze oricand in fata oricaror altor interese. Intr-o democratie functionala, statul si proprii cetateni trebuie sa se afle intotdeauna de aceeasi parte a baricadei, iar pentru aceasta institutiile trebuie sa actioneze conform regulilor democratice, ale interesului national si ale societatii deschise.
Astfel, Romania isi poate consolida rolul de stat care sa contribuie responsabil la stabilitatea regionala, sa fie un furnizor de securitate si un participant activ, prin sustinerea intereselor nationale, la politicile europene si globale.