Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica intitulata: Inasprirea legii antifumat, un pas spre normalitate. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Saptamana trecuta, printr-un vot, as zice eu curajos, am reusit sa adoptam aici la Senat, cu o larga majoritate, modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Consider ca este un pas important facut pentru interzicerea completa a fumatului in spatiile publice. In sensul modificarii adoptate de noi, fumatul va fi interzis in toate spatiile publice inchise. Prin spatiu public inchis se inteleg toate institutiile publice centrale si locale, unitatile economice, de alimentatie publica, de turism, de invatamant, medico-sanitare, culturale, sportive, toate mijloacele de transport in comun, autogari, gari, aeroporturi, indiferent ca ne referim la unitati de stat sau private. De asemenea, modificarea legislativa priveste si spatiile inchise de la locul de munca, cu exceptia spatiilor strict delimitate si special amenajate pentru fumat din incinta acestora.
Din punctul meu de vedere necesitatea inaspririi legislatiei privind consumul de tutun este indiscutabila si absolut necesara. Ca vorbim din punct de vedere social sau medical, ca ne raportam la practica tarilor civilizate, toate argumentele sunt pentru interzicerea totala a fumatului in spatiile publice. Fuma¬tul nu doar ca reduce speranta de viata, dar si calitatea vietii atat a celui care fumeaza, cat si a celor cu care el interactioneaza zi de zi: familie, copii, colegi, prieteni, cunoscuti, etc. .
Nu exista un argument serios pentru a perpetua situatia actuala! Nu mai putem continua sa toleram sa avem pe hartie o legislatie care interzice fumatul, dar in practica, totul sa devina interpretabil, iar aplicarea legii sa fie deficitara. Stim cu totii cum stau astazi lucrurile, cu spatii destinate fumatorilor care nu sunt delimitate in mod corespunzator, si cum este afectata sanatatea nefumatorilor, deveniti, fara voia lor, fumatori pasivi.
N-as vrea sa insist cu aspecte medicale privind nocivitatea fumatului activ sau a celui pasiv. In medie, o persoana care fumeaza 20 tigarete pe zi traieste cu 7 ani mai putin decat un nefumator. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tabagismul ucide anual in lume sase milioane de oameni, dintre care aproximativ 600.000 sunt fumatori pasivi, numarul victimelor tabagismului fiind in crestere. In Romania exista circa 5 milioane de fumatori, specialistii avertizand ca fiecare al zecelea deces din tara noastra este corelat cu fumatul!
Fumatul este, asadar, o problema de sanatate publica, iar o astfel de problema grava necesita interventia prompta a autoritatilor, inclusiv a noastra, reprezentantii alesi ai cetatenilor. Si noi avem datoria de a depune toate eforturile pentru a combate acest fenomen, inclusiv votand o lege mai stricta!
In plenul Senatului, am avut parte de dezbateri incinse si ma astept ca si la Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, sa existe colegi parlamentari care sa se impotriveasca initiativei noastre. Sunt optimist totusi ca si colegii deputati, indiferent de culoarea lor politica, inspirati de votul nostru, vor vota pentru intrarea in normalitate, adica pentru interzicerea totala a fumatului in spatiile publice.