Senatorul Titus Corlatean a sustinut o declaratie politica intitulata: Eliminarea vizelor de catre autoritatile canadiene pentru cetatenii romani. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Canada reprezinta pentru Romania de multi ani un partener politic, economic si cultural important. Suntem aliati si cooperam strans in cadrul NATO, prezenta recenta in Romania a unei escadrile aeriene militare canadiene fiind una benefica pentru securitatea flancului estic al Aliantei.
Existenta unei emigratii romanesti importante si active pe teritoriul canadian reprezinta un element suplimentar de legatura intre tarile noastre.
Pe de alta parte, Romania a sprijinit finalizarea negocierilor si incheierea, in toamna anului 2014 a Acordului Economic si de Comert Global dintre Uniunea Europeana si Canada (CETA). Un acord de liber schimb ce a marcat deschiderea unei etape noi de parteneriat in relatiile dintre UE si Canada.
Pornind de la aceste premise si reiterand importanta dreptului fundamental, la nivelul Uniunii Europene, la libera circulatie, Statul Roman prin reprezentantii sai a desfasurat in ultimii ani o serie de demersuri pe relatia cu guvernul canadian pentru a obtine eliminarea vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in aceasta tara.
In urma acestui proces de cooperare intensificat la nivel bilateral, s-a reusit la data de 10 octombrie 2014 ca guvernul canadian, prin vocea ministrului cetateniei si imigratiei, sa includa Romania pe lista Tarilor de Origine Desemnate”, lista care incadreaza tara noastra alaturi de alte 41 de state drept o tara sigura din perspectiva unor eventuale riscuri de abuz la adresa sistemului de azil din Canada. Acesta reprezentand un pas important in procesul de eliminare al vizelor.
Stimati colegi, Guvernul Romaniei este obligat sa continue aceste demersuri cu rezultate concrete pentru cetatenii acestei tari si sa vegheze la respectarea principiilor ce stau astazi la baza Proiectului european, in cadrul caruia libertatea de circulatie a cetatenilor statelor membre este un drept fundamental, care trebuie respectat in mod nediscriminatoriu, inclusiv pe relatia cu partenerii apropiati ai UE.
In acelasi timp, de la tribuna Parlamentului Romaniei vreau sa afirm foarte clar ca principiile generoase ale comertului liber, fara bariere, care stau la baza Acordului Economic si de Comert Global dintre UE si Canada (CETA) nu pot fi separate de libera circulatie a persoanelor si am convingerea ca Parlamentul Romaniei, ca Parlament national al unui stat membru UE va veghea la respectarea acestor principii.