Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata: Necesitatea unei Romanii stabile politic in actualul context european. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Romania este amplasata, geopolitic, la intersectia axelor geoeconomice Vest - Est (Europa Occidentala - Spatiu Est ex-sovietic) si Nord Vest - Sud Est (Germania si Europa Centrala - Asia Mica si Orientul Apropiat). Din aceasta pozitie decurg avantaje si in egala masura dezavantaje de securitate, economice si politice.
Concomitent, se afla la intersectia unor axe geoeconomice in curs de consolidare: axa marilor (Marea Caspica - Marea Neagra - Marea Mediterana) si axa fluviilor si canalelor (Rhin - Main - Dunare), legand Marea Nordului cu Marea Neagra.
In contextul schimbarilor din Europa, Romania devine tot mai conectata la spatiul balcano-dunareano-pontic, jucand un rol important in economia si politica europeana.
In acest context clasa politica trebuie sa adopte o atitudine care sa contrabalanseze influenta externa. In prezent, dinamica exagerata a factorului politic, ar putea conduce la un fenomen nedorit: instabilitate.
Tocmai de aceea, actiunile politicului trebuie sa se concentreze in directia eliminarii instabilitatii politice, prin adoptarea unor masuri calculate, prudente si bine fundamentate, care sa influenteze pozitiv mediul economic si societatea.
Siguranta nationala, predictibilitatea fiscala si buna functionare a institutiilor vitale ale statului sunt garantate de stabilitatea politica
Nu contest faptul ca disputa politica este importanta ca mod de manifestare a democratiei. Trebuie totusi indeplinite cateva conditii minime, si anume, sa nu afecteze democratia, dezvoltarea natiunii, bunastarea si siguranta cetatenilor. Alegerea, prin votul cetatenilor romani, a actualei structuri politice trebuie respectata. Cumularea si monopolizarea puterii de catre un singur partid sau coalitie, altfel decat prin votul cetatenilor, genereaza la randul sau instabilitate.
Romania nu are nevoie de o noua criza politica ci de un consens care sa asigure indeplinirea unitara, pe termen mediu si lung a strategiilor de dezvoltare. Astfel, linia de demarcatie politica trebuie sa se situeze intre majoritatea parlamentara si opozitie.
In acest sens, este nevoie de dezbateri oneste si de o sustinere unitara in Parlament a proiectelor de tara. Votul in Parlament trebuie sa puna in prim plan interesul general nu interesele politicianiste.
Stimati colegi senatori, in concluzie, responsabilitatea Parlamentului, a noastra ca senatori, este majora in privinta asigurarii stabilitatii politice, de ea, asa cum spuneam depinde siguranta nationala si dezvoltarea Romaniei pe termen mediu si lung.