Senatorul Alexandru-Petru Fratean a sustinut o declaratie politica intitulata: Un pas inainte pentru ca romanii sa calatoreasca fara vize in Canada!. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Drapelul Romaniei a fost arborat, timp de trei zile, pe cladirea Parlamentului Canadian. Un semn de prietenie si o dovada in plus a respectului cu care a fost primita in perioada 9-13 martie a.c. vizita in Canada a delegatiei parlamentare romane condusa de presedintele Camerei Deputatilor, domnul Valeriu Zgonea. Aceasta vizita de lucru la care am participat in calitate de Presedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Canada s-a inscris in demersul de dezvoltare a cooperarii interparlamentare, in conditiile in care Canada reprezinta un aliat important al Romaniei cu care impartasim interese si obiective in multiple domenii.
Un eveniment in premiera in istoricul relatiilor dintre cele doua state este faptul ca am semnat alaturi de omologul canadian, presedintele Grupului de prietenie cu Romania din Parlamentul Canadei, domnul Corneliu Chisu, deputat canadian de origine romana, Declaratia comuna in vederea consolidarii relatiilor dintre Parlamentul Canadei si Parlamentul Romaniei, intensificarii dialogului bilateral si a sprijinului reciproc in cadrul forurilor internationale.
Principala tema abordata in cadrul intrevederilor cu oficialii canadieni se refera la eliminarea, intr-un orizont de timp cat mai apropiat, a obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Canada. Ministrul Cetateniei si Imigratiei din Guvernul canadian, precum si Presedintii celor doua camere ale Parlamentului Canadian au evidentiat ca obiectivul este impartasit de ambele state, contribuind la amplificarea si diversificarea schimburilor comerciale bilaterale si la fructificarea intregului potential de cooperare transatlantic.
Partea canadiana s-a aratat deschisa pentru continuarea cooperarii in domeniul securitatii, dat fiind parteneriatul dintre Romania si Canada si in cadrul NATO, precum si pentru extinderea parteneriatelor in educatie, cercetare si energie. De asemenea, discutiile s-au concentrat si pe dimensiunea economica, in contextul in care urmatorul pas la nivel european il reprezinta semnarea Acordului Economic si Comercial Cuprinzator cu Canada, care are in vedere liberalizarea comertului si facilitarea accesului pe piete intre statele membre UE si Canada.
Sunt mandru de faptul ca am reusit sa facem pasi inainte pe drumul relatiilor romano-canadiene care sa aduca beneficii directe cetatenilor romani, aflati in tara sau in comunitatile din Canada!