Ziua Politiei Romane se sarbatoreste din anul 2002, la 25 martie, odata cu sarbatoarea crestina Buna Vestire. Ziua Politiei este cuprinsa si in Legea privind organizarea si functionarea Politiei Romane (legea nr. 218/ 23 aprilie 2002, publicata in M.O. nr. 305 din 9 mai 2002).
In 1822, primul domnitor pamantean, Grigorie Dimitrie Ghica, a inmanat Agiei (fosta politie) un steag galben avand pe o parte icoana Maicii Domnului si pe alta insemnele politiei.
In acel an a fost reformata boierimea mica din Muntenia si s-a stabilit, printr-un proiect de lege, organizarea politiei. Vechiul drapel, uitat timp de 60 de ani, a fost redescoperit in 1938 si readus in actualitate de generalul de jandarmi pensionar Ioan P. Suciu, care a gasit in arhive un document ce atesta preluarea steagului la 25 martie 1822.
Inainte de 2002, incepand cu anul 1996, Ziua Politiei s-a aniversat la data de 8 iulie, pentru ca la 8 iulie 1929 a fost adoptata de Parlament 'Legea privind reorganizarea politiei generale a Statului', prima lege moderna de organizare a Politiei Romane.
Anul acesta, au avut loc manifestari prilejuite de Ziua Politiei Romane, duminica, 22 martie, in parcul Lumea Copiilor din Capitala, dar si in alte orase din tara.
Festivitatile de la Bucuresti au cuprins si un moment dedicat cinstirii eroilor Politiei Romane, manifestare desfasurata in prezenta lui Gabriel Oprea, viceprim-ministru si ministru al Afacerilor Interne, la Monumentul Eroilor Militari Romani Cazuti la Datorie.
De asemenea, in cadrul manifestarilor a fost prezentata o expozitie de uniforme de politie, din diferite perioade de timp, precum si tehnica folosita de acestia de-a lungul timpului.
Criminalistii au prezentat ultimul autovehicul intrat in dotarea lor, disaster victims identification mobile forensic unit (autospeciala pentru identificarea victimelor in cazul dezastrelor), cu ajutorul caruia intervin pentru efectuarea cercetarii la fata locului in teren greu accesibil, iar Serviciul Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale din cadrul IGPR a prezentat robotelul pirotehnic, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor si de dezamorsare a bombelor.
De asemenea, au fost prezentate si demonstratii de prindere si imobilizare a infractorilor. Copiii s-au bucurat si ei de atentia politistilor, pentru ei fiind organizate concursuri educative.
Sursa: AGERPRES