Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata: Programul noului PNL, insailat de vechiul PDL. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Dupa lupte seculare care au durat nici nu mai conteaza cat, premierul din umbra al vechiului PDL din noul PNL a reusit sa prezinte opiniei publice un document de 130 de pagini intitulat pompos program de guvernare. Exista si un rezumat, care are insa 40 de pagini, ceea ce ne duce cu gandul ca la PNL cantitatea conteaza, nu calitatea. Si nici originalitatea.
Spun asta pentru ca masurile pe care ni le serveste programatic dl Predoiu se impart in doua categorii: sunt ori inspirate din programul guvernului Ponta, ori pur si simplu fanteziste. In prima categorie, figureaza desigur cele fiscale, care se vede de la o posta ca au fost insailate in ultima saptamana, sub presiunea modificarilor Codurilor Fiscal si de Procedura fiscala anuntate de ministrul Darius Valcov. O mentiune speciala pentru intentiile PNL cu privire la contributiile pentru asigurari sociale, care ar urma sa fie de 16% pentru angajat si tot 16% pentru angajator. Suna bine, nu? Doar ca in prezent aceste cote sunt de 10,5% respectiv 15,8%, deci ar urma sa creasca!!!
A spus actualul guvern ca va reduce TVA la 20%, hop si PNL care supraliciteaza, anuntand 19%, dupa ce criticasera cu indarjire sustenabilitatea unei astfel de masuri. Nici foarte consecventi nu sunt autorii asa-zisului program de guvernare, pentru ca dupa 3 pagini ni se spuna ca TVA va cobori la 16%, fara a se preciza insa si cand.
Si apropo de CAND. Toti comunicatorii PNL au criticat faptul ca guvernul a prezentat un program de reforma fiscala pe trei ani care va intra in vigoare incepand din 2016, deci in timpul mandatului legal. Nu au insa nicio problema sa vina, la randul lor, cu un program care ar urma sa fie aplicat din 2017, deci dupa ce vor fi pierdut alegerile urmatoare. Asa cum ii sade bine unui program facut in Opozitie, si acesta prezinta doar elementele pozitive, fara a arata insa cum vor fi sustinute. Daca centralizam impactul bugetar al masurilor anuntate de liberali, rezulta un deficit neverosimil, de peste 7% din PIB, acesta fiind de altfel nivelul cu care erau obisnuiti specialistii PDL. Numai ca acum suntem in 2015, nu in 2010, si cu un astfel de deficit am fi de rasul Europei, pana si Grecia ar sta mai bine decat noi!
Dincolo de joaca de-a aranjatul cifrelor in buget, printre putinele idei revolutionare din documentul prezentat de liberali se numara reformarea pensiilor de stat, prin trecerea de la principiul solidaritatii la cel al contributivitatii. O astfel de masura insa nu ar trebui bagatelizata in acest fel, si aruncata in dezbaterea publica fara un serios studiu de impact si fara explicarea mecanismului in cele mai mici detalii. Altminteri publicul va intelege ca se va renunta la Pilonul 2, care devine redundant, iar PNL va incepe sa joace la bursa banii pensionarilor.
Care pensionari, de altfel, nu prea sunt prezenti in intentiile de guvernare prezentate de dl Predoiu. In cele 130 de pagini nu am gasit nicio referire la cresterea pensiilor sau a salariului minim, la alocatiile pentru cresterea copilului sau cele pentru persoanele cu dizabilitati, politicile sociale fiind ignorate aproape cu desavarsire. Spun aproape, pentru ca am gasit, totusi, o referire la someri, in sprijinul carora liberalii vor sa introduca stimulente fiscale pentru incadrarea de personal avand statutul de someri, persoane tinere cu varsta sub 25 ani sau cu varsta peste 55 de ani. O intentie laudabila, numai ca aceste masuri exista deja, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de munca acordand in anul 2013, ultimul pentru care sunt date disponibile, stimulente pentru 10.000 de tineri si pentru 14.00 de persoane invirsta de peste 45 de ani.
Nu avem asadar politici sociale, dar vom reforma aparatul bugetar - ceea ce in lipsa unor informatii exacte pune pe jar peste un milion de oameni, vom privatiza sanatatea si invatamantul, fara sa fi avut o dezbatere publica serioasa pe aceasta tema, dar vom avea procente din PIB alocate din PIX catre anumite domenii care dau bine la televizor.
Ei bine, nu merge asa! Daca vrea guvernarea, PNL trebuie sa vina in fata electoratului cu mai mult decat aceasta ciorna. Oamenilor le plac vorbele, dar la televizor. Pentru voturi e nevoie de fapte. Iar pentru noul PNL faptele vechiului PDL atarna ca o piatra de moara!