Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata: Azi, Parlamentul Romaniei rescrie istoria tarii. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
De curand, ne-am reunit intr-o noua sesiune ce marcheaza nu numai jumatatea mandatului nostru parlamentar, cat si evenimentele deosebit de importante care s-au desfasurat in ultima vreme pe scena politica si nu numai.
Ar putea parea ca toate acestea ne-au surprins sau ne-au luat pe neasteptate.
Insa, in tot acest context intern la care se adauga un altul extern deosebit de delicat, Parlamentul, puterea legislativa a unei tari, este cu atat mai mult in atentia tuturor cetatenilor acelei tari, precum si a intregii lumi. Pentru ca, doamnelor si domnilor, Parlamentul in orice stat democrat reprezinta motorul, care anima si fundamenteaza intreaga structura statala, iar acest motor trebuie sa fie performant, bine calibrat, atent verificat, fara rateuri, astfel incat intregul proces, intreaga dinamica politica sa se desfasoare in conditii optime.
Din pacate pentru aceasta institutie fundamentala a democratiei si pentru noi, cei care o reprezentam, imaginea si perceptia generale nu au fost si nu sunt nici acum dintre cele mai favorabile, iar cerintele si asteptarile cresc pe masura importantei institutiei parlamentare si a evenimentelor nationale, dar si internationale aflate in plina desfasurare.
Cu siguranta, stimati colegi, cu totii resimtiti aceste asteptari si cred ca nu sunt singurul atunci cand afirm ca exista cea mai serioasa preocupare si din partea noastra, a parlamentarilor, de a contribui cu tot ceea ce prerogativele noastre o presupun la intarirea nu doar a imaginii Parlamentului, dar, mai ales, a rolului sau in statul roman.
Ca membru al Parlamentului, dar si ca parlamentar care activeaza pe baza expertizei sale profesionale in Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati si validari cred ca sunt in masura sa ofer si in acest moment, ca si in altele, o radiografie corecta si precisa a activitatii noastre si a rolului fiecarei puteri si institutii din Romania. Si ma refer aici cu precadere la o situatie pe care eu o consider fara precedent, in care s-a creat o anomalie pe cat de periculoasa, pe atat de sugestiva in ceea ce priveste insemnatatea Justitiei- puterea judecatoreasca- si modul in care Parlamentul- puterea legislativa- intelege sa i se raporteze. Cunoastem cu totii principiile separatiei puterilor in stat, insa se pare ca nu toti intelegem principiul independentei fiecareia si conlucrarii absolut obligatorie si esentiala a acestora.
Stimati colegi, as vrea ca mesajul acestei declaratii sa fie foarte bine inteles si as vrea sa nu mai existe lupta orgoliilor politice sau a intereselor atunci cand afirm ca, pana in prezent, prea putini dintre cei care reprezinta institutional Romania au inteles ca puterile statului trebuie sa interactioneze si sa coopereze firesc, urmarind mereu un scop unitar. Ca acestea sunt independente, dar ca sunt si interdependente si ca nu le putem ierarhiza in incercarea de a cataloga o putere ca fiind mai importanta ca alta.
Tocmai din acest motiv, din calitatea pe care o am, cea de profesionist in domeniul juridic, dar si de cetatean ales de catre alti cetateni pentru a-i reprezenta in Forul legislativ al Romaniei, eu cred sincer ca trebuie sa contribuim mult mai sustinut si vizibil la intarirea institutiei parlamentare, dar si a celorlalte institutii de baza, incepand cu Justitia, respectand independenta si rolul fiecareia in parte.
Doamnelor si domnilor, respectarea si sustinerea activitatii Parlamentului in deplinatatea prerogativelor sale nu presupune un act singular, ci unul deosebit de complex care nu poate omite restul institutiilor. Justitia, alaturi de Parlament, face parte din varful de lance ale prezervarii securitatii nationale, a echilibrului in stat si a sigurantei de orice gen a fiecarui roman in parte.
Si, acum, pentru ca nu mai este cazul de interpretari, voi face referire in mod cat se poate de clar si de direct, desi as putea sa supar sau sa deranjez, la: imunitate.
Cea care nu se refera, asa cum gresit s-a inteles de nenumarate ori pana acum, din pacate, doar la imunitatea parlamentarilor, asa cum imunitatea trebuie sa ramana imunitate pentru acei oameni care necesita un grad inalt de protectie a muncii lor tocmai pentru ca ea sa fie valorizata conform.
Am sa revin acum cu ceva pe care il repet de fiecare data cand am ocazia, chit ca voi plictisi si pentru ca, recunosc, sunt un fanatic” al legii in sensul cat se poate de pozitiv. In fata legii, cu totii suntem egali si supusi. Desi sunt unii care spun ca o lege este facuta pentru a fi incalcata si pentru a crea o alta lege care s-o amendeze pe prima dintre ele, eu va pot spune ca, in realitate, orice lege incalcata reprezinta un precedent periculos de la care oricare alta lege pe care o vom crea va porni cu si o mai mare gravitate a incalcarii. Ca sa rezum, DEMOCRATIA NU EXISTA IN AFARA LEGII!
Stimati colegi, asa cum spuneam la inceputul interventiei mele, am inceput una dintre cele mai importante si ocupate sesiuni din istoria recenta a Parlamentului nostru. Si nu pentru ca orice decizie ar avea o insemnatate mai mica sau mai mare decat alta. Prin tot ceea ce noi reprezentam si facem, de la primul gest si pana la ultimul, suntem direct si definitiv raspunzatori pentru intreaga tara si pentru orice altceva ce tine de imaginea Romaniei si de coerenta ei in lume. In Parlamentele statelor democratice s-a scris istoria lumii. Noi, acum, scriem istorie. De aceea, generatiile care vor veni nu trebuie sa mai beneficieze de o istorie trunchiata sau intunecata a tarii lor. Cu atat mai mult acum cand avem in fata proiecte de interes national, cu o valoare extraordinar de mare si asupra carora trebuie sa lucram mai constienti, mai obiectivi si mai dedicati ca niciodata. Si cu atat mai mult cu cat, cred eu si permiteti-mi sa declar ca nu gresesc, este momentul sa intelegem exact ca separatia puterilor in stat nu semnifica dezbinarea lor!