AGERPRES: Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Paris, unde urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau, Francois Hollande
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Presedintele Klaus Iohannis a ajuns marti la Paris unde efectueaza o vizita oficiala.
Seful statului roman va fi primit la Palatul Elysee, la ora 14,00 (ora Romaniei), de omologul sau francez, Francois Hollande, cu care va avea convorbiri tete-a-tete, un dejun de lucru si cu care va sustine o declaratie comuna de presa.
Ulterior, presedintele Klaus Iohannis va avea convorbiri oficiale cu presedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, iar apoi cu presedintele Adunarii Nationale, Claude Bartolone.
La ora 20,30 (ora Romaniei), la sediul Ambasadei Romaniei in Republica Franceza, seful statului se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Franta.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, inainte de a pleca in vizita oficiala in Franta, ca va discuta cu liderii de la Paris despre relatiile romano-franceze, dar si teme de actualitate precum combatarea terorismului sau situatia din Ucraina.
Iohannis a precizat ca este o vizita pe care o efectueaza la invitatia presedintelui Francois Hollande.
"Vreau sa subliniez, prin aceasta vizita, importanta pe care tara noastra o acorda consolidarii parteneriatului strategic cu Franta, un membru foarte important al Uniunii Europene cu care avem relatii bilaterale foarte bune. Avem relatii romano-franceze care depasesc cadrul unui parteneriat simplu, chiar al unui parteneriat strategic. Avem in domeniul culturii, educatiei, cercetarii, relatii multiple foarte bune. Francofonia, de asemenea, constituie o zona de parteneriat foarte importanta. Vom discuta toate aceste lucruri, chestiuni legate de Uniunea Europeana si, desigur, chestiuni de actualitate, cum ar fi combaterea terorismului si situatia din Ucraina", a spus Klaus Iohannis, in declaratia facuta la plecarea spre Paris.
Din capitala Frantei, presedintele Klaus Iohannis va merge la Bruxelles, pentru a participa joi la summit-ul Partidului Popular European si la reuniunea Consiliului European.
La Bruxelles, seful statului se va intalni cu presedintele PPE, Joseph Daul, va participa la summit-ul PPE, la reuniunea informala a Consiliului European, la dejunul de lucru separat al sefilor de stat sau de Guvern, urmand ca, la final, sa sustina o declaratie de presa.
Din delegatia care il insoteste pe presedintele Klaus Iohannis in deplasarea externa fac parte consilierii prezidentiali Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, George Scutaru, Leonard Orban, Simina Tanasescu, Dan Mihalache, precum si purtatorul de cuvant al presedintelui, Tatiana Niculescu Bran si consilierul personal al sefului statului, Mihai-Razvan Ungureanu.