ziare.com : Hollande l-a imblanzit pe Putin? Liderul rus vorbeste de pace
Presedintele rus, Vladimir Putin, si cel francez, Francois Hollande, s-au intalnit sambata la Moscova, pe aeroportul Vnukovo, in cadrul unei intalniri neprogramate, pentru a discuta despre situatia din Ucraina si cum se reflecta ea asupra Rusiei.
Hollande si-a exprimat speranta ca Rusia si Franta pot depasi "obstacolele" din relatiile bilaterale, scrie Sputnik.
"Cred ca la un moment dat trebuie sa scapam de aceste obstacole, aceste ziduri care ne separa, si cred ca o putem face", a aratat Hollande.
La randul sau, Putin si-a exprimat speranta ca vizita lui Hollande la Moscova poate contribui la rezolvarea crizei ucrainene in cadrul procesului de dialog lansat in iunie in Normandia.
"Ati fost initiatorul intalnirii din Normandia pentru a rezolva problemele pe care le-ati mentionat. Problemele sunt complexe, insa discutia pe care o purtam pe aceasta problema are un rezultat pozitiv, si sunt sigur ca scurta vizita de azi, vizita de munca, va contribui la rezolvarea multor probleme", a spus Putin.
La sfarsitul intrevederii, Hollande a spus ca "armistitiul ce va fi proclamat maine sau poimaine trebuie respectat pe deplin".
"Rolul Frantei este sa caute solutii si sa previna degenerarea problemelor. Am vrut, astazi, alaturi de presedintele Putin, sa trimit un mesaj de descaladare. Astazi, acest mesaj este posibil", a mai spus liderul de la Elysee.
Putin, la randul sau, a spus ca au purtat discutii detaliate cu privire la incetarea violentelor in estul Ucrainei. "Sper ca in viitorul foarte apropiat sa fie luata o decizie cu privire la incetarea focului", a spus acesta.
O intalnire neprogramata a avut loc intre presedintii francez, Francois Hollande, si rus, Vladimir Putin, la Moscova.
Surse diplomatice franceze sustin ca intalnirea este organizata la initiativa Frantei, expusa Kremlinului vineri.
Cea mai recenta intalnire intre cei doi lideri a avut loc la 15 noiembrie, la summitul G-20 din Australia.
Discutia are loc pe fondul problemei generate de contractul Mistral. Franta a aratat ca nu va livra deocamdata vasele Rusiei, avand in vedere conflictul din Ucraina. Rusii cer indeplinirea contractului, altfel ameninta cu penalitati uriase.
Hollande se intoarce la Paris via Moscova dupa o vizita de doua zile in Kazahstan.