Daniel Octavian Bejan alias Moshemordechai.ro: Fa, ma lasi sa reflexez?
A fost odata ca niciodata o scarba. Si era singura la parintii sai alegatori. Crestea intr-o zi cat altele intr-un an si se facea tot mai mare in cur si rotunda-n burdihan. Intr-o buna zi, s-a dus in fata tatanelui sau si i-a zis:
-Tatuca, tatuca! Lasa-ma sa votez raul mai mic!
A privit-o parintele sau mijind din procente si a intrebat-o:
-Fa, tu nu vezi ce poveste de cacat spune asta despre noi? Nu-i mai da si tu apa la moara!
Pe urma tatal scarbei s-a intors catre mine si mi-a zis:
-Bai, autoru' lu' peste! Ba, ce rahaturi ai ajuns sa scrii si tu, ba baiatule!
Are dreptate hodorogul, dar nu de aia a iesit udemerila de la guvernare. Bine, inca nu e foarte clar de ce trebuia sa intre la guvernare, dar e drept ca daca nu intra, n-avea de unde iesi. Grozava zicere, teribil adevar; sa notez undeva chestia asta, ca sa n-o uit. Udemerila intra in categoria curvelor meseriase care sunt in stare, cand presteaza, sa te convinga ca tu esti alesul, ca o ai cea mai mare si ca asa minunatie de carici, asa grozavie de virilitate ca a ta n-au mai vazut. Gemete, freamat, ochi dati peste cap, vorbe dulci, repertoriu complet. Cum ziceam, curva profesionista. Problema e a ta daca uiti ca, totusi, babardesti o curva si chiar incepe sa ti se suie la cap ideea ca aia e printesa vietii tale despre care iti zbiara tie Salam din telefonul mobil. Dupa ce platesti prestatia, abia cand curva se duce la dus si vezi cat sta acolo, cat de insistent se spala ca sa scape e duhoarea ta, inainte de a merge la urmatorul client, iti dai seama ce crede curva cu adevarat despre tine.
Pesedeii, batuti, plouati, dar ramasi la guvernare, au decis ca daca n-au reusit sa-i cafteasca pe ailalti, pot macar sa ii trozneasca pe cativa de ai lor. Sigur, putem despica firul in patru, putem descalci itele afacerii si ne putem molfai halvaua discutand despre jocurile de putere din PSD, dar ce sens are? Putem discuta daca cei trei exclusi pot sau nu reprezenta o pierdere pentru PSD, dar nu asta e important. Important e ca in locul unei analize serioase, in locul unui mesaj puternic care ar fi trebuit transmis electoratului de stanga, ceea ce se vede la PSD e doar imaginea deplorabila a unui partid aflat in degringolada. Victor Ponta, serios tavalit dupa infrangerea la prezidentiale, incearca sa-si intareasca autoritatea subrezita, impunand masuri de forta. Inca o decizie gresita! PSD e mai decuplat de electoratul sau ca niciodata, iar debandada de acum nu-i face niciun bine. Sigur, partidul are nevoie de reformare, liderul are nevoie de autoritate, dar mult mai importante sunt acum semnalele transmise catre electorat. Si inca si mai importante sunt deciziile luate la guvernare.
Aceasta este, probabil, cea mai severa criza pe care o traverseaza PSD, de la infiintare. Si nu ma refer la cele trei excluderi. Doar cei din conducerea PSD par a nu realiza rapida pierdere de altitudine si credibilitate. Peste doi ani urmeaza alegerile parlamentare si tot ceea ce se intampla acum, s-ar putea deconta atunci. Prima decizie pe care ar trebui sa o ia, rapid, este daca raman la guvernare si ce isi propun prin ramanerea la guvernare. Pentru ca in 2015, daca vor opta pentru ramanerea la guvernare, vor fi asediati de noua putere care pare ca se contstruieste in jurul lui Iohannis, iar intrarea in alegeri i-ar putea gasi mai slabiti si mai uzati ca niciodata â€" daca ar reusi sa supravietuiasca la guvernare pana la alegeri. Probabil o decizie inteleapta ar fi asumarea raspunderii pe Legea bugetului, ocazie perfecta de a testa soliditatea aliantei de guvernare, dar si o modalitate de a comunica public ca exista o putere politica suficient de puternica pentru a putea guverna. Pasul urmator ar trebui sa fie o drastica remaniere guvernamentala, care sa scoata din executiv personajele decorative sau bizare si sa aduca in loc personalitati relevante, cu sau fara carnet de partid. Am putea incepe cu Ministerul Culturii.
Dar deja asta e problema lor, nu a mea. Cum am tot zis: sunt un om cu optiuni de stanga, asa ca nu am cu cine vota in tara asta.
Ne intoarcem la personajul din poveste, de la inceput. Fa, ma lasi sa reflexez?