Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata:Bugetul pentru anul viitor va continua cresterea economica. Puteti citi in continuare textul integral al declarartiei politice.
Guvernul pregateste bugetul pentru anul viitor. Intr-un timp relativ scurt, Bugetul va ajunge in Parlament. Ministru delegat pentru Buget, domnul Darius Valcov, ne-a asigurat ca proiectul de buget va fi finalizat pana vineri. Conform declaratiei sale de ieri, proiectul va fi discutat saptamana viitoare cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, urmand ca, dupa 10 decembrie bugetul sa ajunga in Parlament pentru dezbateri si adoptare.
In legatura cu bugetul pe care il asteptam, trebuie sa facem cateva precizari: Nu vor exista cresteri de taxe si impozite, Guvernul luand in calcul si adoptarea unor masuri de relaxare fiscala.In cadrul proiectului de buget investitiile din fonduri europene vor fi prioritare.
Si nu in ultimul rand, pot spune, din experienta anilor trecuti, ca exista timp berechet pentru ca opinia publica sa-si spuna cuvantul si pentru ca toti colegii interesati sa vina cu amendamente.
Proiectul de buget trebuie sa se supuna catorva exigente. Ma refer la faptul ca trebuie sa se aiba in vedere alocari mai mari pentru educatie, sanatate, aparare.
Ministerul Educatiei Nationale a precizat ca in bugetul pe 2015 este prevazuta cresterea salariilor cadrelor didactice in doua transe, respectiv 5% din martie si 5% la inceperea viitorului an scolar. In acelasi timp, consider ca este foarte important ca in bugetul pe anul 2015 sa fie prevazuta inapoierea sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Potrivit declaratiilor oficiale, bugetul apararii va creste anul viitor cu 0,3% din PIB fata de cel din acest an, astfel incat in 2016 sau 2017 sa se ajunga la o alocare de 2% din PIB.
Pe domeniul sanatatii, avem nevoie de alocari mai mari pentru programele care sunt in derulare si cele care se vor lansa anul viitor.
Conform datelor oficiale, inflatia este 1,5% - cea mai mica din 25 de ani. Cresterea economica, asa cum a anuntat Comisia Europeana este de 2,5%, somajul a scazut de la 7,1% la 6,7% din datele puse la dispozitie de Institutul National de Statistica.
Cifrele anuntate de Comisia Nationala de Prognoza (CNP), dupa care se ghideaza de regula si Guvernul in construirea bugetului de stat, anticipeaza ca in 2015 vom avea un Produs Intern Brut (PIB) de 709,7 miliarde de lei. Veniturile la bugetul de stat insumeaza 32-33% din PIB, astfel ca, pentru anul viitor am putea avea cel mai mare buget de dupa revolutie â€" 240 miliarde de lei.
Bugetul pentru anul 2015 va continua cresterea economica. Bugetul trebuie sa corespunda nevoilor pe care le are acum Romania. Cifrele care vor veni in Parlament, proiectiile bugetare trebuie sa fie realiste. Avem incredere in propunerile Guvernului si asteptam cu interes acest proiect de buget. In acelasi timp este nevoie sa intelegem ca, pana una alta, trebuie sa lasam guvernul sa-si faca treaba. Presiunile nu isi au rostul si vom avea timpul necesar pentru discutii si dezbateri.