Gheorghe Constantin alias Constiinta unui Liberal de Stanga: Teme pentru o campanie absenta
Campania pentru turul II este la fel de inepta precum aceea pentru turul I. Iar politica externa este marea absenta. Nu ne intereseaza nimic? Faptul ca suntem in UE si in NATO inseamna ca trebuie sa aderam neconditionat la pozitiile Bruxellesului si la cele ale Washingtonului? Dar cele doua capitale nu au nimic de schimbat in raporturile lor cu lumea? Eu zic ca da. Si iata de ce:
Prima observatie: lumea multipolara se naste, cu sau fara voia americanilor si a europenilor. Problema este ca americanii cred ca mai pot evita acest proces, ca pot conduce inca lumea la modul discretionar in care o fac. Iar europenii se multumesc sa-i urmeze, facand mici smenuri, cand nu se uita chioras la ei Unchiul Sam.
A doua observatie: din aroganta si din prostie, occidentalii, si in special americanii, au ratat ocazia sa gestioneze ei aceasta tranzitie, si sa impuna un model de multipolaritate care sa le ofere in continuare o serie de avantaje. I-au umilit si pe rusi, si pe chinezi, si pe altii care conteaza, la nivel regional si global. In consecinta ceilalti au inceput sa-si puna in aplicare modelul lor de multipolaritate, construind structuri politice, economice si financiare, organisme de reglementare si norme de drept, care le dubleaza, sau le ocolesc pe acelea dominate de americani. Suntem, daca vreti, in domeniul atat de drag neo-liberalilor, cel al pietelor si concurentei. Acum natiunilor li se ofera alternative. Si posibilitatea sa aleaga sistemul care pare sa li se potriveasca mai bine, care raspunde mai bine nevoilor si intereselor lor.
In marea noastra imbecilitate, nu vrem sa intelegem ce dracu se intampla in jurul nostru. Macar atat. Noi oricum am facut o optiune. Nu se pune problema s-o schimbam. Dar macar sa stim despre ce e vorba, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, lumea din care facem parte va trebui sa se confrunte, sau sa coopereze, cu cealalta, sau cu celelalte lumi. Si nu cred ca suntem in masura sa platim pretul confruntarii. Ar fi mult mai inteligent sa construim impreuna lumea multipolara. Si mult mai putin costisitor.
Asa ca nu vin nici rusii, nici chinezii. Nu-i intereseaza asta. Ei fac ceva mult mai grav, prin consecinte, daca refuzam sa tinem cont de asta: scriu regulile noii lumi. Care nu va mai fi una dominata de Occident.

PS: este o postare de pe FB, pentru cei care nu ma urmaresc acolo