Fragmente din articolul scris de prof Ion Coja si publicat pe InfoBrasov.net: ROMANII SUNT ATASATI SINCER DE AMERICA!
Noi i-am asteptat pe americani ca pe cavalerii dreptatii sociale, si ne-ar fi placut sa se amestece in afacerile interne ale Romaniei pentru a impune principiile democratiei, libertatii si legalitatii. Ne-am fi asteptat sa-i vedem pe americani intrand in relatii de colaborare cu romanii cei mai seriosi, mai onorabili! Am sperat sa-i vedem pe americani ca resping rezultatele unor alegeri trucate, ca refuza sa-i recunoasca pe impostorii cocotati la guvernare, pe infractorii dovediti la legea penala.
Deceptie a produs si calitatea umana a ultimilor ambasadori ai SUA in Romania de dupa 1990!
Nu s-a facut vizibil efortul Americii de a gasi in Romania interlocutori valabili, sensibili la valorile care stau la baza societatii americane. Am asistat stupefiati si mahniti cum America ii ia in serios pe niste golani politici, pe mincinosi si sarlatani. Nici un gest din partea Americii prin care sa se arate solidara cu romanii normali, onesti, competenti, voitori de bine pentru ceilalti, pentru Tara! Ei sunt majoritatea in Romania.
Ce probleme au romanii de rezolvat? Ce castig ar avea americanii daca i-ar ajuta pe romani? Problema economica a Romaniei este re-industrializarea. Ajutorul american poate fi decisiv, cu conditia de a fi gestionat de oameni potriviti, atat americani, cat si romani.Identificarea partenerilor valabili nu este usoara, dar nici imposibila, daca te ocupi serios de selectia cadrelor, de recrutarea lor. Antrenarea societatii civile din Romania este una din cheile succesului.
Atata vreme cat clasa politica continua sa ramana straina de interesul national ea trebuie ocolita in relatiile economice, in proiectele economice comune, care vor avea o componenta, o sustinere americana.O buna colaborare se poate face intre romani si americani in domeniul informaticii.
Exista deja premize, create spontan, fara vreun proiect ad-hoc. Lucrurile pot capata o dezvoltare extraordinara printr-un proiect amplu, care sa includa toate componentele unei astfel de colaborari romano-americane pe piata mondiala. Interesul este reciproc, nu ar presupune o atitudine de bunavointa din partea americana, ci stricta intelegere a interesului! Romanii au dovedit ca sunt partenerii cei mai interesanti din Europa in acest domeniu. S-ar putea ca americanii sa aiba mult mai mult de castigat decat romanii! Cu atat mai bine! .
Problemele politice ale Romaniei sunt multiple. E nevoie de implicarea Statelor Unite in cateva.
Exista in SUA interese potrivnice unirii Romaniei cu Moldova? In perioada interbelica au existat asemenea interese. In perioada interbelica, Statele Unite nu au recunoscut oficial apartenenta la Romania a teritoriului dintre Prut si Nistru. Din fericire, lucrurile s-au simplificat, iar in momentul de fata nu exista in Statele Unite niciun interes major pentru ca unirea dintre Romania si Republica Moldova (Basarabia) sa se mai amane. O unire care sa inglobeze si Transnistria, precum si Bucovina, in hotarele din 1939.
In acest punct al discutiei este cazul sa intervenim cu urmatoarea informatie: cine vrea sa inteleaga fenomenul romanesc” trebuie sa stie ca de mai multa vreme, de aproape un secol, resentimentele si interesele anti-romanesti ale unor vecini si con-locuitori au capatat caracter institutional.
America are nevoie de romani?
In conceptia noastra, Statele Unite au nevoie de Romania numai daca ii intereseaza un partener european de incredere, cu un potential etnic considerabil, care cunoaste respectul angajamentelor asumate. Pozitia geografica (geopolitica) a Romaniei a facut-o de multe ori sa sufere. In lumea de maine, se pare ca se ivesc conditiile ca Romania sa mai si beneficieze de pe urma acestei pozitii. Nota bene! Noi nu vrem sa fim un cap de pod, un avant-post al Americii in coasta Rusiei! Dimpotriva, vrem sa fim, cum ne-a indemnat Bush jr.,o punte de legatura !
Daca dorim relatii bune cu SUA este si pentru ca noi speram, contam chiar, in viitorul cel mai apropiat, pe o conlucrare ruso-americana sincera, menita a indeparta si corecta consecintele nefaste ale istoriei ultimului secol! Ale celor doua razboaie mondiale, ale revolutiei din 1917.
Avem sentimentul, convingerea chiar, ca putini americani dintre milioanele de americani anti-comunisti isi dau seama ca poporul care a suferit cel mai mult de pe urma revolutiei bolsevice, a comunismului, este poporul rus! De lucrul acesta incep sa-si dea seama si rusii!
Adevarul despre cine si cum a facut Marea Revolutie Socialista din Octombrie, adevarul despre declansarea si desfasurarea celor doua razboaie mondiale, adevarul despre caderea comunismului” din anii 1989-1991, va pune pe baze noi relatiile dintre SUA si Rusia, dintre Rusia si tarile europene trecute prin experimentul bolsevic”.
Va fi sa descoperim o multime de interese comune, concomitent cu regasirea radacinilor noastre comune!
Cum bine spunea un mare roman, rolul istoric urias al Rusiei este sa extinda Europa pana la Vladivostok (Petre Tutea), sa europenizeze Siberia. Se vadeste azi ca Rusia s-a impotmolit in realizarea acestui proiect. Ea trebuie sprijinita si ajutata in numele solidaritatii europene, al autenticei Europe, pentru a duce la capat acest proiect! America, stat creat de europeni in primul rand, are toate motivele sa se implice in acest proiect. Proiect la care au visat multi romani.
Este proiectul cel mai realist, pe care ni-l impune cunoasterea adevarului istoric si scrutarea lucida a viitorului.
Prof.dr.Ion Coja ,fost senator