Rezumam ideile principale ale articolului scris de Dan Tapalaga, seful HotNews

Cifrele oficiale partiale anuntate in aceasta dimineata contrazic ce asteptam sa se intample aseara dupa anuntarea exit-poll-urilor.
Am estimat atunci ca Ponta va cobori cateva procente sub 40%, Iohannis va lua cateva peste 30%, iar Macovei va sari de 8%.
Am realizat aceste estimari pe baze factuale. Am luat apoi nota de lipsa de entuziasm a castigatorilor. Toate la un loc anuntau altceva decat a iesit in final.
Un alt element supraestimat a fost mobilizarea diasporei. Introducerea declaratiilor pe propria raspundere si modul de completare au incetinit procesul de votare in afara tarii.
Am subestimat apoi utilizarea listelor suplimentare, un element care a influentat si el rezultatul general.
Un alt element pe care nu l-am luat in calcul atunci cand am prevazut ca distanta dintre Ponta si Iohannis se va micsora a fost divizarea dreptei.
Nu s-au mai infruntat doua blocuri ca in trecut, dreapta a avut mai multi candidati care si-au canibalizat voturile.
Nu s-a mai produs apoi mobilizarea clasica a electoratului de dreapta.
In plus, structura votului in urban s-a schimbat: dreapta nu mai detine suprematia in marile orase, unde votul din ultimele doua ore se adauga de regula in beneficiul ei, nu al stangii. Acum nu a mai fost asa.
In cazul Monicai Macovei, eram convins ca face o eroare sa candideze independent. Absenta masinariei de partid nu lasa mari sanse unui independent in ziua votului.
Intre Facebook si viata reala este o prapastie. Romania este totusi o tara in care 44% din populatie traieste in mediul rural, iar cei din urban nu sunt chiar atat de conectati la net.
Realitatea dura a unei campanii arata ca like-urile si share-urile nu se convertesc atat de usor in voturi.
Un alt adevar neplacut este acesta: modelul parvenitismului politic a primit mai multe voturi decat un model de onestitate politica. Elena Udrea a luat sub scorul partidului, dar mai mult decat Monica Macovei. Acestea sunt faptele.
Invingatorii primului tur sunt Victor Ponta, PSD si televiziunile lor. Impreuna formeaza un sistem puternic, tot mai greu de contracarat.
Anchetele DNA din ultimele saptamani au avut un efect pervers. Le-au sporit determinarea in loc sa-i demobilizeze, au tras si mai abitir in ziua votului.
Am vazut aceleasi judete cu probleme - Giurgiu, Olt, Mehedinti, Ilfov, Valcea - actionand la fel de energic. Nimic nu i-a speriat, in realitate. Ei au castigat un prim razboi.
Candidatul PSD intra cu putin peste 40% in turul doi, la 10 procente distanta fata de adversarul sau, un avantaj dificil de depasit in urmatoarele doua saptamani de candidatul dreptei.
Dar meciul nu este inca jucat.