Cristian Tudor POPESCU (Gandul): Voglio una donna!
T. Basescu s-a catarat din nou la pupitrul pe care scrie Presedintele Romaniei si a glasuit. Sunt sunat de la televizor, sa comentez aparitia, inca una, in care a dat in tot ce i-a venit la gura, magistrati, primari, ziaristi, pensionari, lukoilisti, Cumintenia Pamantului.

Nu stiu. Nu stiu ce cuvinte, ce imagini as mai putea gasi ca sa descriu ce face acest ins in fiecare zi care i-a mai ramas din mandat.
Nu vad in fata ochilor decat o echipa de mascati in alb pulverizand cloramina, spirt, antiseptice pe pupitrul folosit de T. Basescu.
Sau, mai bine, acelasi pupitru ars pe un maidan si adus unul nou in loc.
Dar, chiar si asa, de cat timp va fi nevoie pentru a se reface functia de presedinte dupa ce a infectat-o pana la maduva acest personaj?
Nu, nu aceasta e imaginea potrivita. E prea sobra pentru T. Basescu in aceasta faza a existentei lui, caci nu trebuie sa uitam pentru cine face tot ce vedem.
Am scris cuvantul personaj, si asta ma salveaza. Unde viata e neputincioasa, poate cinematograful, marele Cinema. El detine secventa definitorie pentru ce a ajuns T. Basescu.
Familia vine sa-l scoata intr-o plimbare la tara pe unchiul Teo, aflat intr-un azil de nebuni. Cum prinde ocazia, Teo fuge de sub escorta si se urca intr-un copac imens, refuzand sa mai coboare. Toata lumea incearca sa-l convinga, promitandu-i diverse lucruri. La fiecare oferta, unchiul Teo zbiara din toti bojocii: "Voglio una donna!", "Vreau o femeie!".
Cineva aduce o scara si incearca sa urce la Teo. Primeste o piatra in cap, din cele cu care unchiul isi burdusise buzunarele, si zbieretul consecvent: "Vreau o femeie!".
Alti doi isi incearca norocul. Teo rage iarasi, prevenitor, "Vreau o femeie!" si le sparge capetele.
Doar o calugarita-sora de la ospiciu reuseste sa-l dea jos pana la urma.
Amarcord inseamna in italiana, sau, mai degraba, in felliniana, Imi amintesc. Singurul lucru pe care il mai doresc in legatura cu T. Basescu este sa pot uita cat mai curand ca a existat vreodata un presedinte al Romaniei cu acest nume.