Senatoarea Gabriela Firea, purtatoarea de cuvant a Grupului parlamentar PSD din Senat, a tranmis un comunicat in care afirma ca regimul Viktor Orban este luat in vizor de Statele Unite ale Americii, in timp ce premierul Victor Ponta este un lider regional, implicandu-se pozitiv pentru a sustine Republica Moldova si Ucraina. Puteti citi in continuare textul integral al comunicatului transmis de senatoarea Gabriela Firea.
"Declaratiile doamnei Victoria Nuland, subsecretar de Stat pentru Afaceri Euroasiatice , facute ieri, reprezinta un semnal de alarma cu privire la evolutiile din Ungaria si, cred, cu privire la modul cel putin discutabil in care Guvernul lui Viktor Orban se raporteaza la criza regionala.
Nu este un secret pentru nimeni ca exista acum relatii stranse intre Budapesta si Moscova, iar acestea par sa aiba consecinte in anumite decizii ale Budapestei. Reamintesc ca, zilele trecute, in pofida angajamentelor UE fata de Kiev, Ungaria sistase exporturile de gaze catre Ucraina.
Dincolo de asta, este cunoscut faptul ca Viktor Orban a generat ingrijorare in Uniunea Europeana prin modul in care se raporteaza la libertarea presei, prin modul in care a ingreunat activitatea celorlalti actori politici din Ungaria. Sa nu uitam ca zilele trecute insusi presedintele Obama a atras atentia asupra situatiei din Ungaria.
Politica lui Viktor Orban nu are legatura cu valorile care ar trebui sa fie respectate de un stat membru al UE si al NATO. Probabil de aceea a si existat o relatie atat de stransa intre domnii Basescu si Orban - amandoi au in sange autoritarismul."