Mircea Geoana, despre scaderea livrarilor de gaze rusesti - "Este un fel de skandenberg pe care Rusia il face cu Occidentul"
Senatorul Mircea Geoana a declarat, joi, ca reducerea livrarilor de gaze rusesti este "un fel de skandenberg pe care Rusia il face cu Occidentul" si a apreciat ca aceasta tara "nu poate juca la nesfarsit acest joc, pentru ca principala resursa pentru vistieria Moscovei si a Federatiei Ruse sunt tocmai exporturile de energie".
Decizii strategice pe Noul Drum al Ma tasii", eveniment organizat joi de Institutul Aspen
Romania, German Marshall Fund of the US, Guvernul Romaniei si Banca Nationala a Romaniei. El a reamintit un concept pe care incearca sa il promoveze de trei ani, de cand se organizeaza acest Forum. "Nu exista un necaz care sa nu aduca si oportunitati. Necazul care s-a intamplat in vecinatatea noastra si care in continuare ne preocupa (...), reprezinta pentru Romania si o oportunitate. In orice situatii delicate exista o oportunitate si avem obligatia cu totii sa o punem in valoare", a spus Geoana.
Presedintele Aspen Romania a mai aratat ca acest nou drum al matasii, care se reinfiripa in Romania, ca poarta a Europei, incearca an de an sa aduca lume cat mai diversa din cele doua extremitati ale planetei, atat din spatiul european si spatiul transatlantic, cat si din spatiul euroasiatic si asiatic. Geoana a amintit ca anul trecut, in prima zi de desfasurare a "Bucharest Forum", avea loc prima intalnire dintre presedintele SUA si cel al Iranului, dupa multe decenii.
"Cu totii ne gandeam si vorbeam despre vidul strategic pe care retragerea din Afganistan il va crea in aceasta zona a Asiei Centrale si a unei parti indispensabile a unui nou drum al matasii. Anul acesta, la cateva luni distanta, vorbim despre o schimbare dramatica a climatului regional si global. Nu puteam anticipa atunci modul extrem de agresiv in care Federatia Rusa se va pronunta si se va profila la nivel regional. Nu puteam anticipa situatia extrem de delicata in care Ucraina, vecinul nostru atat de important, dar si Moldova si Georgia vor trece. Chiar in aceste zile, intr-o alta evolutie strategica notabila, presedintele Obama il va primi la Casa Alba pe noul premier al Indiei intr-un alt accent strategic care demonstreaza reasezarea globala si un joc in care planeta incearca sa-si gaseasca un nou echilibru", a aratat fostul ministru de externe. Potrivit acestuia, emergenta si re-emergenta inevitabila a Asiei si a spatiului euroasiatic
reprezinta o realitate care nu poate fi ignorata.
Sursa: AGERPRES