Senatorul Sorin Constantin Lazar a sustinut o declaratie politica intitulata "Importanta dreptului de vot ", pe care o puteti citi in continuare.
"Votul este cel mai important instrument nascocit vreodata de oameni pentru a pune capat injustitiei si a distruge peretii teribili, care intemniteaza niste oameni din cauza faptului ca sunt diferiti de alti oameni."
Lyndon B. Johnson
Azi, doresc sa supun atentiei dumneavoatra, importanta dreptului de vot. Procesul decizional public, stim cu totii ca este influentat prin vot. Astfel, cetatenii cu drept de vot pot participa la conducerea statului, pot participa la guvernare, prin votul lor desemnand organele reprezentative ale poporului.
Stabilirea dreptului poporului de a participa la guvernare si de a se bucura de sufragiu universal este reglementata chiar in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, astfel prin art.21 "Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc in mod periodic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmand o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului.
Am facut aceasta introducere pentru a readuce aminte ca, de noi depinde ceea ce se va intampla la alegerile de la inceputul lui noiembrie.
De noi depinde, de clasa politica, daca ne vom asuma promisiunile facute in campania electorala astfel ca cetatenii sa priveasca cu mai multa incredere spre liderii politici.
Nu este o noutate ca, in ultimii ani, s-a inregistrat un declin al participarii la vot in Romania. Problema este ca absenteismul poate reprezinta o sanctiune adusa clasei politice sau, si mai rau, lipsa de interes a cetateanului.
Stimati colegi, este necesar sa luam masuri cu privire la repararea imaginii pe care o au numite partide in fata electoratului, ar trebui sa fim mai atenti asupra calitatii persoanelor desemnate sa intre in lupta pentru presedinte, pentru ca, in caz contrar, ne putem afla iar in situatia de a ne plange de procentul mic al participarii la vot sau de o forma de protest a voturilor albe sau a voturilor cu mai multe stampile.