Senatorul Ovidiu Liviu DONTU a sustinut o declaratie politica intitulata " Noul Cod Silvic, un strugure prea acru pentru diletanti", pe care o puteti citi in continuare.
Nu este pentru prima data (si, cu siguranta, nici ultima!) cand, fie de aici, de la tribuna Parlamentului, fie cu ocazia numeroaselor discutii pe care le am saptamanal cu cetatenii, afirm fara nicio urma de indoiala ca padurea este unul dintre elementele vitale ale patromoniului nostru natural si national!
Nu cu multa vreme in urma, ni s-a prezentat tuturor Proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 46/2008- Codul Silvic pe care ministrul de resort la acea vreme, doamna Lucia Varga, il transformase in modelul perfect de diletanta, de dezavantaje aduse economiei si pietei locurilor de munca si, deloc de trecut cu vederea, de aservire politica si, in final, de grosolana politizare.
Spuneam la acea vreme ca este absolut imperioasa o completa reevaluare a respectivului Proiect si, in fond, un nou Cod Silvic care sa reflecte intru-totul realitatea, necesitatile, cerintele si obligatiile fata de sectorul silvic romanesc.
Fidel si consecvent ca de obicei principiilor si valorilor reale, ma bucur ca noi, senatorii Romaniei, cei care avem inalta indatorire morala de a intocmi legi, in speta ordine si dreptate pentru tara si oamenii ei, ne-am facut datoria, dovedind serioasa atentie si preocuparea pentru ca problema padurilor tarii noastre sa fie odata pentru totdeauna si in mod pozitiv rezolvata si pentru ca cei care depun eforturi pentru exploatarea corecta si mentinerea in viata a acestui patrimoniu inestimabil sa poata beneficia de toate prerogativele muncii lor, iar cei care nu cunosc notiunea de lege si munca corecta sa fie pedepsiti in consecinta. Iar noul Cod Silvic pe care l-am adoptat saptamana trecuta reflecta toate acestea, in ciuda tuturor detractorilor si acelora care, odata ce si-au dovedit incompetenta si neputinta, tin cu tot dinadinsul acum sa-si dovedeasca si reavointa izvorata, probabil, din acreala strugurilor unei puteri considerata altadata dulce ca mierea si, mai ales, din calculele electorale pe care si le fac cu asiduitate si, as adauga, cu aceeasi inutilitate care ii caracterizeaza.
Pentru ca, stimati colegi, doamnelor si domnilor, fostul proiect al Codului Silvic oferea exact contrariul a ceea ce am reusit sa elaboram si sa legiferam recent. Iar pentru reimprospatarea memoriei extrem de selectiva a celor care azi arata cu degetul, va reamintesc minunatele "avantaje" pe care domeniul silvic romanesc le-a "pierdut". Din fericire!
Disparitia a mai mult de jumatate din firmele de explotare a lemnului, in special cele de mici dimensiuni. Ca atare, pierderea locurilor de munca si pierderi economice!
Neasigurarea la modul coerent si concret a circuitului functional si de control in privinta taierii, sortarii, vanzarii lemnului. Ca atare, considerabile pierderi economice si, mai ales, ruinarea fondului silvic!
Grave incalcari legislative si definitiva politizare. Ca atare, nesiguranta, destabilizare si interese cu totul straine de binele fondului silvic romanesc!
Nerespectarea si neapararea padurii, inexistenta exploatarii legale, lipsa comertului legal si competitiv, distributia inechitabila pe piata, lipsa beneficiilor economice, o industrie a lemnului nedezvoltata si in dezacord cu normele si cerintele europene si mondiale. Ca atare, ruina, dezastru, colaps, distrugere!
Merita atentia noastra ’’ parintele’’ fostului proiect ministru Lucia Varga, poate cel mai corupt si aservit grupurilor de interese ministru al Padurilor, dupa Gheorghe Flutur cu unica diferenta ca ultimul a pus in aplicare faradelegile cu pretinsa gripa aviara, in timp ce doamna Lucia Varga a fost oprita de Parlament sa faca legi pentru marii exploatatori din industria lemnului, mai precis bogatii sa se imbogateasca mai mult iar saracii sa saraceasca de tot !
Stimati colegi, este dificil sa creezi un echilibru intre eradicarea definitiva a abuzului padurii din Romania si starea de urgenta a sectorului nostru forestier si conditiile specifice zonale din toate punctele de vedere, cele economice, fiscale, legislative nationale si europene si multe altele. Dar nu este imposibil. Dovada este noul proiect al Codului Silvic ce a fost adoptat.
In plus, da, reprezentam cu totii o formatiune politica sau alta, insa, printre cele mai mari realizari ale acestui nou Cod Silvic este aceea ca noi, initiatorii, si cei care am contribuit la adoptarea sa am inteles, ceea ce criticii nostri nu vor reusi niciodata. Anume ca, atunci cand este vorba de lege si de cei carora aceasta le este adresata, adica noua tuturor fara deosebire, lasam ultimul cuvant specialistilor, nu marcii politice sau campaniei electorale care sta sa inceapa.