Jurnalul National: Un summit istoric? (Autor: Ion Iliescu)
Summitul NATO de la Newport, din Tara Galilor, cu greu poate fi caracterizat drept istoric. Explicatia este simpla: NATO a fost proiectat pentru un scop bine definit, apararea colectiva, in contextul existentei Tratatului de la Varsovia. Dupa sfarsitul Razboiului Rece, din motive conjuncturale, Organizatia a primit si misiuni pentru care nu este pregatita. Ca sistem de aparare si de securitate colectiva, NATO este un instrument perfect functional, iar capacitatea sa de descurajare si de reactie este intacta si functioneaza. Ce nu este NATO, si cu toate astea unii se incapataneaza sa-l vada si in acest rol? NATO nu este un jandarm mondial, chemat sa se substituie altor institutii, cu vocatie universala si regionala, gen ONU sau OSCE. NATO nu poate gestiona relatiile internationale in locul ONU, si nici crizele din Europa, in locul OSCE. Acest lucru a fost cat se poate de evident la Newport. Ucraina, care a apelat la NATO, confruntata fiind cu o criza politica, degenerata intr-un razboi civil, a fost refuzata net, desi politicos, de Alianta. Asta nu inseamna ca NATO nu urmeaza si de aici inainte politica sa de deschidere catre alte state, dar ceea ce i se cere contrazice statutul sau. Evident, statele membre NATO au toate motivele sa fie ingrijorate de evolutiile din interiorul si din jurul Ucrainei.
Revizionismul agresiv al Rusiei este un fapt evident. Iar mijloacele folosite de Rusia cer o reactie pe masura a NATO, reactie care a venit extrem de determinat. Dar asta e una, rezolvarea crizei din Ucraina, alta. Din pacate, din aceasta ecuatie lipsesc atat OSCE, cat si ONU. Daca Rusia este parte a problemei, este greu de crezut ca nu va fi si parte a solutiei. Apelul Ucrainei la NATO a plecat de la ideea ca astfel exclude Rusia din solutia problemei, Rusia fiind membru al OSCE si al ONU, dar nu si al NATO. Aceasta criza este insa una in care atat ONU, cat si OSCE trebuie sa fie mai prezente, iar Rusia trebuie sa inteleaga ca a uza si abuza de dreptul sau de veto nu aduce nimic bun rusilor si rusofonilor din Ucraina.
Summitul NATO, fara a fi unul istoric, si-a atins obiectivele, principalul obiectiv fiind acela de a demonstra ca solidaritatea membrilor functioneaza, ca ramane credibila si ca are mijloacele de descurajare necesare. Exact de asta au nevoie membrii Aliantei. Iar crize precum cea din Ucraina au nevoie si de organizatii precum ONU si OSCE, care pot, si trebuie sa se reformeze si sa se adapteze noii situatii in plan international.