Scena politica romaneasca se pregateste pentru alegerile prezidentiale. Cea mai mare agitatie este la "dreapta" spectrului politic. Pun "dreapta" intre ghilimele, pentru ca lucrurile trebuie judecate nuantat. "Stanga" si "dreapta" au acum alt continut si alte conotatii fata de ce reprezentau cu ani in urma. In acest moment, ele descriu mai degraba iluzii, nu realitati. Renuntarea la ideologie si mimarea unor identitati lipsite de continut reprezinta principala slabiciune a politicii romanesti. De aici si aliantele sau fuziunile intre partide care ar lasa perplex orice observator obisnuit cu norma.
Nici alianta spre fuziune dintre PNL si PDL nu este mai mult decat o incercare de a gasi un vehicul electoral pentru un candidat inca nenumit, al unei parti a fortelor politice romanesti. Acest vehicul electoral poate functiona, sau nu. Nu exista garantii in acest sens. Experienta esuata a altor constructii de acest gen sta marturie: Alianta Dreptate si Adevar nu a functionat mai mult decat USL. si inca nenumitul partid "de dreapta" are toate sansele sa sucombe inainte de a se naste, in functie de rezultatul alegerilor prezidentiale.
Ideologiilor clasice, care nu sunt moarte, ci doar trec printr-un proces de aducere la zi, li se substituie, in graba, una sui-generis: cea a puterii. De fapt, toata zbaterea politicului are un singur obiectiv: cucerirea puterii. Dupa care nu mai urmeaza nimic. Iar daca "puterea" este exercitata si se imparte intre mai multi, atunci esecul este garantat, oricat de zdrobitor ar fi fost scorul electoral al respectivei aliante.
Aceasta este principala cauza a proastei guvernari. Pentru ca a lua puterea este fara indoiala un obiectiv al oricarui partid politic. Dar a exercita puterea, in logica servirii interesului public, inseamna a guverna bine. De asta multi se intreaba cat din agenda publica se regaseste pe agenda viitorului partid "de dreapta". Pentru ca el s-a format prin vointa unor lideri, efemeri, pana la urma. Nu s-a vazut prea mult entuziasm la baza fortelor "coagulate". Dimpotriva. Deci ce sanse sunt ca aceasta constructie sa aiba o viata mai lunga decat precedentele?
Solutia ar fi intoarcerea la ideologii, si renuntarea la a face din partide doar simple instrumente pentru a beneficia de "placerile" guvernarii. Cand va fi clara diferenta dintre stanga si dreapta, cand va fi clar ale cui interese sunt promovate de fiecare partid, abia atunci vom avea premisele insanatosirii scenei politice romanesti. Pana atunci va fi doar un trist carnaval al aliantelor ce se nasc si pier.
Sursa : Jurnalul National