Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Copiii institutionalizati au nevoie de mai mult decat alocari bugetare!", pe care o puteti citi in continuare.
Prezenta de 1 iunie printre copii, doamna Rovana Plumb a enuntat doua obiective majore legate de cei mici. "Obiectivul pana in 2020 este sa nu mai avem copii in centre de plasament. Al doilea, cu aplicabilitate imediata, este sa nu mai avem niciun copil mai mic de trei ani in institutii", a declarat Ministrul muncii, protectiei sociale si persoanelor varstnice.
Cu acelasi prilej, presedinta Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Gabriela Coman, a precizat ca scoaterea copiilor din institutiile de tip vechi pana in 2020 trebuie sa se faca prin reintegrarea lor in familiile biologice, prin adoptie sau prin crearea de servicii alternative care sa fie cat mai apropiate de mediul familial, atragand atentia ca, in prezent, saracia este principalul motiv pentru care unii copii ajung sa fie institutionalizati.
Potrivit datelor statistice publicate la inceputul acestui an, in jur de 60 de mii de copii beneficiaza, in prezent, de masuri de protectie speciala. Dintre acestia, circa 48 de mii au un plan individualizat de protectie avand ca finalitate reintegrarea in familia naturala si numai 3.700 beneficiaza de planuri avand ca finalitate adoptia si doar 3.300 au deschisa o astfel de procedura.
Asociatia "SOS Infertilitatea" atrage atentia ca mai putin de 5,5% din totalul copiilor institutionalizati beneficiaza de sansa de a se dezvolta in cadrul stabil al unei familii iubitoare, restul de 94,5% continuand sa traiasca intr-un sistem alimentat de bugetul public al Romaniei, la limita subzistentei, acumuland in fiecare zi noi probleme de sanatate si decalaje de dezvoltare severe, iremediabile, fiind lipsiti de confortul si echilibrul unei vieti normale, de care s-ar fi bucurat daca s-ar fi aflat in grija unor parinti responsabili.
In 2013 au fost pronuntate doar 743 de sentinte de incuviintare a adoptiei, in conditiile in care, in cursul aceluiasi an, au fost eliberate 1.630 de atestate de persoana sau familie apta sa adopte. Mai mult, subliniaza reprezentantii organizatiei amintite, dintre persoanele si familiile atestate, doar 460 au ajuns intr-o procedura de potrivire practica. Pentru restul, atestatul de adoptie a ramas un document inutil, un simplu generator de inconveniente birocratice.
In completarea "peisajului sumbru construit de cifrele de mai sus", trebuie adaugat ca, in fiecare an, peste 1.000 de copii sunt abandonati in maternitati si in sectii de spital.
Ieri, pe 2 iunie, a fost marcata pentru prima oara in tara noastra Ziua Nationala pentru adoptie, un bun prilej pentru a lua in considerare soarta zecilor de mii de copii institutionalizati. A caror principala problema nu sunt alocarile bugetare poate insuficiente, ci lipsa unui camin adevarat. A sosit poate momentul sa revizuim legislatia privitoare la adoptii, cu ajutorul ONG-urilor de profil, care deja au lansat in spatiul public astfel de propuneri concrete. Nu ne putem ascunde la nesfarsit in spatele unor proceduri birocratice si sa le refuzam astfel unor copii nevinovati, dreptul la o viata normala.