De mai mult timp, aceasta tema se afla in atentia Grupului parlamentar de prietenie Romania - Suedia, care, impreuna cu parlamentari suedezi din diferite formatiuni politice, discuta solutii pentru incluziunea sociala a romilor si pentru imbunatatirea situatiei cetatenilor de etnie roma care isi stabilesc tabere ilegale in strainatate.
Tot mai multi parlamentari, oameni politici, reprezentanti ai societatii civile, cetateni din diferite state membre ale Uniunii Europene recunosc complexitatea acestui proces si pledeaza pentru eforturi comune, la nivelul UE si al asociatiilor si administratiilor locale, pentru a-i ajuta pe cetatenii de etnie roma sa se integreze social.
Suedia, o tara in care 15% din populatie sunt reprezentate de cetateni nascuti in alte tari, reprezinta un exemplu de excelenta pentru Romania privind masurile de integrare sociala, sistemul de educatie si accesul cetatenilor pe piata muncii.
Astfel, Grupul parlamentar de prietenie Romania - Suedia, cu sprijinul Ambasadei Romaniei in Suedia si al Ambasadei Suediei in Romania, s-a intalnit, in perioada 2013-2014 cu numeroase delegatii parlamentare din Regatul Suediei, cu reprezentanti ai administratiei locale din diferite regiuni ale Suediei, pentru identificarea si punerea in practica a unor masuri eficiente de integrare sociala, prin facilitarea accesului la educatie si pe piata muncii al persoanelor de etnie roma.
Un moment important al cooperarii interparlamentare romano-suedeze l-a reprezentat vizita oficiala la Stockholm a Grupului parlamentar de prietenie Romania - Suedia, care a avut loc in perioada 19 - 21 martie 2014, condusa de senatorul Alexandru Cordos, presedintele Grupului.
Vizita a reprezentat un prilej pentru a reafirma deschiderea tarii noastre fata de initierea de programe comune romano-suedeze destinate incluziunii sociale a romilor. Toate demersurile realizate pana in prezent demonstreaza deschiderea si o preocuparea constanta a Romaniei fata de problematica minoritatii roma, fata de o colaborare cu partenerii europeni, cu statele care au experienta in utilizarea fondurilor europene pentru a dezvolta proiecte cat mai aplicate in acest scop.
Tocmai de aceea, presedintele Grupului parlamentar de prietenie, senatorul Alexandru Cordos a fost surprins si respinge acuzatiile aduse Romaniei de ministrul suedez pentru afaceri europene, Brigitta Ohlsson si ministrul suedez pentru Integrare, Erik Ullenhag, privind o lipsa de cooperare din partea Romaniei pentru utilizarea fondurilor europene, in scopul ameliorarii situatiei romilor.
Oficialul roman a sustinut constant faptul ca problema comunitatilor de romi este a tuturor statelor Uniunii Europene si nu a unui singur stat. In acest sens, toate tarile membre "trebuie sa coopereze pentru ca doar lucrand impreuna, cu rabdare si prietenie, putem sa avem rezultate in viitor prin implementarea de proiecte concrete in Romania si in statele membre U.E., care sa duca la integrarea comunitatilor de romi".