Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Sa lasam autoritatilor locale responsabilitatea dimensionarii corecte a efectivelor Politiei Locale", pe care o puteti citi in continuare.

Potrivit Legii nr. 215/2001 a administratiei publice locale, primarului ii revin atributii in ceea ce privește asigurarea ordinii publice si a linistii locuitorilor, iar unul dintre instrumentele pe care le are la dispozitie este Politia Locala. Pentru buna functionare a acestei institutii este responsabil tot primarul care, potrivit prevederilor Legii nr. 155/2010, "supune spre aprobare autoritatii deliberative resursele materiale si financiare necesare desfasurarii activitatii politiei locale".
In ultima perioada, Politia locala a dobandit, prin hotarari ale autoritatilor locale sau prin forta imprejurarilor, o serie de atributii noi, printre care disciplina in constructi si afisajul stradal, protectia mediului sau cainii comunitari. De asemenea, politia locala a sprijinit semificativ actiunile realizate de autoritatile locale in situatiile provocate de fenomenele meteorologice extreme inregistrate in Romania in ultimii ani. Sesizarile cetatenilor in legatura cu aceste probleme nu pot fi ignorate, dar ele sunt de multe ori rezolvate in detrimentul altor activitati, din cauza deficitului de personal.
Potrivit prevederilor legale in vigoare, numarul politistilor locali pentru fiecare localitate este de unul pentru fiecare 1.000 locuitori, norma stabilita prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 63/2010. Pornind de la principiul descentralizarii si autonomiei locale, am initiat un proiect de lege potrivit caruia fiecare comunitate va dispune de posibilitatea de a-si dimensiona efectivele de politie locala in functie de nevoile, necesitatile si resursele bugetare locale.
Proiectul de lege propune modificarea prevederilor OUG 63, in sensul majorarii normei, astfel incat numarul politistilor locali sa poata fi de maxim 3 la 1.000 de locuitori. Norma urmeaza sa fie stabilita de consiliile locale, la propunerea primarului, in baza unei note de fundamentare ce va include motivatii de natura demografica (cresterea sau reducerea semnificativa a populatiei in ultimii 5 ani), administrativa (stabilirea de noi atributii pentru politia locala de catre Consiliile Locale) si economica (capacitatea bugetului local de a sustine majorarea numarului politiștilor locali).
Am primit deja numeroase semnale din parte primarilor din toata tara in legatura cu aceasta problema, pe care sper sa o putem rezolva impreuna, așa ca va rog sa-mi acordati sprijinul Dvs pentru aceasta initiativa.