DC News: Ce nu stiati despre Ioana Petrescu, noul ministru al Finantelor Publice

Ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, este una dintre enigmele Guvernului Ponta III. Premierul a girat pentru tanara sa consiliera pe probleme economice, care nu avea nicio sustinere sau putere politica. O numire neasteptata, o persoana necunoscuta, o tanara cu experienta de profesoara si consiliera a lui Victor Ponta erau singurele informatii care au dus la pareri divergente despre noul ministru al Finantelor. DC News va dezvaluie mai multe informatii despre functiile detinute de Ioana Petrescu in SUA si corespondentul lor in Romania, despre finantarea studiilor sale si motivatia care a determinat-o sa vina in Romania.
DC News a solicitat Ministerului Finantelor Publice mai multe informatii despre Ioana Petrescu.
Corespondentul in Romania al functiilor detinute de Ioana Petrescu in SUA
Guvernul Ponta III a mizat pe tehnocrati si specialisti. Ioana Petrescu este prezentata ca specialista in finante publice, economia tarilor in curs de dezvoltare emergente si pe economia de securitate nationala.
Despre gradul didactic al Ioanei Petrescu la Harvard si Maryland si corespondentul in Romania, Ministerul a raspuns: "Doamna Ioana Petrescu a detinut gradul de "teaching fellow" la Harvard University, care, in sistemul de invatamant romanesc, ar avea ca si corespondent relativ gradul de asistent indrumator.
La University of Maryland, a obtinut gradul de "assistant professor". Intre Romania si SUA nu exista un corespondent perfect al acestui grad didactic, insa, daca vrem sa privim comparativ gradul de asistent de acolo, se traduce prin pozitia de lector din sistemul de invatamant universitar romanesc".

Cine a platit studiile noului ministru al Finantelor

Ioana Petrescu a terminat Universitatea Harvard - doctorat si masterat in economie - si Wellesley College - licenta in economie si matematica. Potrivit declaratiei de avere, fosta consiliera a premierului detine un fond optional de pensii in valoare de 22.618 dolari, un cont bancar in valoare de 2.749 de dolari si un altul de 1.328 de lei. Doar la Colegiul Wellesley, taxa anuala estimativa este de 57.000 de dolari pe an.
Despre cat au costat studiile, Ministerul Finantelor Publice nu a raspuns, insa a precizat: "Studiile din SUA au fost finantate in totalitate de catre institutiile private de invatamant Wellesley College si Harvard University".
Motivatia unui doctorand la Harvard de a fi ministru in Romania
Cu privire la motivatia Ioanei Petrescu, care a parasit tara la doar 20 de ani, de a fi ministru in Romania in conditiile finalizarii studiilor la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume, Ministerul a raspuns: "Doamna Ioana Petrescu are convingerea ca tinerii specializati in universitati prestigioase din lume se intorc in Romania pentru sanse, nu pentru castig imediat. Domnia sa spera ca numirea in functia de ministru al finantelor publice va incuraja alti tineri romani, plecati la studii in strainatate, sa se intoarca in Romania pentru a pune in aplicare cunostintele si experienta acumulate. Experienta acumulata in SUA poate fi aplicata si in Romania, cu ajutorul unei echipe competente, asa cum este cea careia a avut onoarea sa i se alature".