Senatorul Radu Oprea a sustinut o DECLARATIE POLITICA, intitulata "IMM-urile, motorul pentru dezvoltarea economica a Romaniei", pe care o puteti citi in continuare.

Criza economica resimtita la nivel global ne-a invatat o lectie importanta, aceea ca intreprinderile mici si mijlocii asigura un sprijin activ si constant pentru economia unei tari, fiind cele care, spre deosebire de companiile multinationale, analizeaza mai mult si decid mai greu in ceea ce priveste relocarea activitatilor de productie, inclusiv asupra schimbarii locatiei dintr-o tara in alta.
Statistic vorbind, intreprinderile mici si mijlocii reprezinta peste 99 % din numarul total al firmelor care functioneaza oficial in Romania. Este vorba despre aproximativ 700 de mii de companii care ofera mai mult de jumatate din locurile de munca existente la nivel national. Mai precis, IMM-urile platesc salariile pentru peste 2.500.000 de angajati si asigura 59% din cifra de afaceri realizata de firmele inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului.
Sunt argumente care ne obliga sa constatam ca viitorul Romaniei va trebui sa se bazeze, alaturi de un sistem educational competitiv, si pe o legislatie adecvata situatiei existente la nivel national, dar in acelasi timp integrata si conforma cu cerintele Uniunii Europene. Nevoia de adaptare la realitatile economice actuale impune adoptarea unui cadru legal care sa incurajeze spiritul antreprenorial in randul tinerilor. Ei reprezinta generatia al carei spirit inovativ poate aduce progresul tehnologic si competitivitatea economica prin care Romania se va individualiza intr-o piata globala.
Un prim pas privind crearea acestui cadru legislativ este adoptarea de catre Senatul Romaniei a "Legii privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii", un act normativ ce recunoaste rolul fundamental al IMM-urilor in economie si care enunta principiile de baza pentru orice cadru legislativ ce va fi adoptat pe viitor in acest domeniu.
In acest context, consider ca este important sa fie evidentiat in fata dumneavoastra cel mai relevant dintre cele 10 principii incluse in "Legea privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii", si ma refer aici la principiul - "Ganditi mai intai la scara mica !" . Acesta presupune ca orice prevedere legislativa va trebui sa treaca mai intai "Testul IMM", pentru a putea certifica faptul ca "se potriveste" si poate fi aplicata de aceste companii, astfel incat sa genereze un impact optim pentru crearea de noi locuri de munca si sustinerea celor existente.
Cu un efect similar, trebuie mentionat si principiul simplificarii administrative, materializat prin numarul constant al sarcinilor administrative sau al obligatiilor de raportare. Altfel spus, daca se introduce o noua sarcina, trebuie eliminata obligatoriu o alta dintre cele deja existente.
In concluzia acestei declaratii politice, vreau sa va transmit mesajul meu privind importanta sustinerii IMM-urilor, in primul rand prin intermediul unui cadru legislativ adaptat la realitatile din piata.
Intr-o societate aflata in plina schimbare, cu o concurenta acerba intre state si regiuni, sprijinirea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta principala sursa de crestere reala a veniturilor si de reducere a decalajului, in ceea ce priveste standardul de viata, intre Romania si celelalte state dezvoltate din Uniunea Europeana.