Ioana Petrescu, consiliera lui Victor Ponta pe combaterea evaziunii, a fost nominalizata de premierul Victor Ponta pentru functia de ministru al Finantelor in locul lui Daniel Chitoiu. In varsta de 34 de ani, Ioana Petrescu este specialista in economie cu doctorat si un masterat obtinute la Universitatea Harvard.
Ioana Petrescu, cel mai tanar ministru din viitorul Guvern Ponta III, este, in ciuda varstei sale, specializata in economie, iar CV-ul sau o recomanda pentru functia pentru care a desemnat-o premierul. Licentiata in economie si matematica la Colegiul Wellesley, Ioana Petrescu are un masterat si un doctorat in economie obtinute la Universitatea Harvard din Statele Unite.
Ioana Petrescu a locuit in Statele Unite ale Americii timp de 14 ani, acolo unde s-a specializat in economie revenit in Romania si a devenit consilier al premierului pe probleme de evaziune fiscala.
In SUA a lucrat ca si asistent la Universitatea din Maryland si a fost membru al National Review Institute la American Enterprise Institute din Washington, DC. Domeniile sale de specialitate sunt finantele publice, economia de dezvoltare si economia de securitate nationala. Cercetarile sale variaza de la impozitarea in tarile in tranzitie si in curs de dezvoltare, la economii subterane, antreprenoriat si regulamente economice.
Daca va primi votul Parlamentului, Ioana Petrescu ii va urma la Ministerul Finantelor lui Daniel Chitoiu, liberalul care a ocupat si functia de vicepremier.
"Sunt convins ca in ciuda varstei, pe baza pregatirii si a implicarii din ultimele 6 luni, in negocieri cu CE, FMI, va putea sa raspunda asteptarilor unui sistem ce are nevoie de reforma", a declarat premierul Victor Ponta atunci cand a prezentat-o pe Ioana Petrescu, drept propunerea pentru Ministerul Finantelor.
"Sunt profesoara de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Am venit in Romania pentru un an pe un post de consilier de stat ca sa il ajut pe premier cu probleme economice, mai ales cu fiscalitatea, relatia cu mediul de afaceri si cu investitiile. Sunt specializata pe finante publice, economia tarilor in curs de dezvoltare si emergente si pe economia de securitate nationala. Am terminat Universitatea Harvard (doctorat si mastrat in economie) si Wellesley College (licenta in economie si matematica)" a explicat Ioana Petrescu la rubrica "Despre mine" de pe blogul personal.

Sursa : ziuanews.ro