Senatoarea Gabriela Firea a sustinut o declaratie politica intitulata "Avocatul Poporului semnaleaza nelegalitatea suspendarii pensiei in caz de cumul cu salariul", pe care o puteti citi in continuare.

In Raportul pe anul 2013 al Avocatului Poporului, in cadrul secțiunii a 4-a, "Drepturile pensionarilor", sunt enumerate criticile la adresa legislației cuprinse in petitiile adresate acestei institutii, precum si actele normative vizate de aceste critici. La loc de cinste regasim "suspendarea nelegala a drepturilor de pensie" prin Legea 329/2009, act normativ prin care guvernul Boc a instituit masuri de rationalizare a cheltuielilor publice.
Printre propunerile de modificare sau amendare a cadrului legislativ care a generat nemultumiri, Raportul citat mentioneaza si "modificarea sau chiar abrogarea Capitolului IV: Masuri privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, in scopul reducerii cheltuielilor bugetare din Legea nr.329/2009, fiind propus un impozit suplimentar sau retinerea partii din pensie care depaseste salariul mediu brut la nivel national".
Raportul anual al Avocatului Poporului este un document care ajunge pe masa celor doi presedinti ai Camerelor Parlamentului, care iau astfel la cunostinta de nemultumirile cetatenilor, exprimate in mod sintetic si trecute prin filtrul unei institutii care certifica si da un plus de forta argumentelor prezentate. Acceptarea, intr-un asemenea document, a termenului de "nelegala" in raport cu suspendarea drepturilor de pensie, impreuna cu doua variante de indreptare a acestei situatii, certifica necesitatea obiectiva de modificare a cap. IV din Legea 329/2009.
Spuneam, in cele doua declaratii politice pe care le-am facut anul trecut pe aceasta tema, ca interdictia de a cumula pensia cu salariul este o nedreptate flagranta, facuta de un guvern orientat exclusiv catre cifrele statistice, si nu catre oameni. Sta in puterea noastra sa indreptam aceasta nedreptate, asa cum am indreptat atatea alte lucruri gresite facute in guvernarea anterioara.
Va reamintesc ca in dezbaterea Camerei Deputatilor se afla un proiect de lege in acest sens, care prevede abrogarea prevederilor Cap. IV al legii 329/2009, initiat de parlamentari USL si care a avut un traseu mai mult decat ciudat. Aprobat de Senat in anul 2012, proiectul de lege a ajuns in Camera Deputatilor, unde a primit aviz favorabil de la toate comisiile, mai putin de la Comisiile de Munca si Buget, care au intocmit doua rapoarte comune de respingere, preluand argumentele din avizul negativ dat de guvernul Boc in 2012.
In sedinta din 5 noiembrie 2013 a plenului Camerei Deputatilor, proiectul de lege a fost retrimis la cele 2 comisii, ceea ce poate fi interpretat ca o exprimare a vointei politice a majoritatii parlamentare de a rezolva favorabil aceasta problema. Ceea ce, data fiind si pozitia Avocatului Poporului, este singura optiune rezonabila pe care o are Uniunea Social Liberala!