COTIDIANUL: Traian Basescu s-a faultat singur?

Posibila teapa de zile mare luata de presedinte in cazul Legii referendumului

Procedura de promulgare utilizata in premiera de Traian Basescu. Calculele presedintelui au fost eronate: referendumul constitutional se poate tine in paralel cu turul II al prezidenialelor. Procedurile CCR dureaza in functie de interesele lui Traian Basescu.
Promulgarea de la miezul noptii
Presedintele Traian Basescu a semnat, sambata noaptea, la orele 23.56 decretul de promulgare a Legii de modificare si completare a Legii referendumului. Este vorba de legea care statueaza un prag de participare la referendum de 30%, dar totodata prevede (asa a decis CCR in 26 iunie a.c.) ca "dispozitiile acestei legi intra in vigoare la un an de la data publicarii in Monitorul Oficial". Traian Basescu a facut tot posibilul pentru a intarzia cat mai mult publicarea in Monitorul Oficial a legii, scopul urmarit fiind blocarea desfasurarii in paralel a referendumului pentru aprobarea Constitutiei revizuite cu alegerile prezidentiale. Partial, lui Traian Basescu i-a reusit manevra. Referendumul constitutional nu se (mai) poate organiza in paralel cu primul tur al alegerilor prezidentiale, asa cum era ideal. Dar in ciuda tuturor calculelor facute de Traian Basescu si nu numai, exista posibilitatea ca referendumul sa "prinda" turul II al alegerilor prezidentiale si in acest caz se poate spune ca presedintele a luat o teapa de zile mari.
A gresit calculele cu o singura zi
Promulgand legea referendumului pe 14 decembrie si in cazul in care aceasta lege este publicata in Monitorul Oficial astazi pe 15 decembrie, exact pe 14 decembrie 2014 intra in vigoare pragul de participare de 30%. 14 decembrie 2014 este ultima duminica in care se poate organiza turul II al alegerilor prezidentiale. Traian Basescu este presedinte al Romaniei pana pe 21 decembrie 2014, orele 23.59, deci ar exista timpul necesar pentru procedurile oficiale pentru ca noul presedinte sa preia mandatul.
Lui Traian Basescu i-a lipsit o singura zi pentru a fi sigur ca nici in ziua turului II al prezidentialelor nu se va putea organiza referendumul constitutional. Pentru a-si realiza scopul, Traian Basescu a atacat la CCR legea referendumului, desi ea a mai trecut prin aceasta instanta in luna iunie. Acei judecatori ai CCR care i-au facut si-i fac jocurile, au intins la maxim procedurile, iar Traian Basescu a uzat de termenul maxim permis de Constitutie - 10 zile - pentru a promulga legea. Putea sa promulge legea si la cateva ore de la primirea motivarii CCR, dar presedintele avea calculele lui. Calcule din care insa lipseste o zi. Din punct de vedere juridic, cand este vorba de o conditinare temporala, in cazul de fata intrarea in vigoare a legii referendumului la un an de la publicarea in Monitorul Oficial, termenul "un an de la " este de 365 de zile. Acelasi termen este utilizat si in situatia in care este vorba de un an bisect, care are 366 de zile calendaristice. 365 de zile incepand cu 15 decembrie 2013, este data de 14 decembrie 2014.
"Mingea" este in terenul Guvernului
Exista posibilitatea sa se inregistreze trei situatii care sa il avantajeze totusi pe Traian Basescu. Prima: oficialii de la Palatul Victoria sa "doarma in papuci" si sa nu publice astazi legea in Monitorul Oficial. A doua: se publica astazi in Monitorul Oficial, dar Guvernul decide ca alegerile sa se desfasoare pe 23 noiembrie turul I si 7 decembrie turul II. A treia: se publica astazi in Monitorul Oficial, se decid date pentru scrutinuri 30 noiembri si 14 decembrie, dar prezidentialele sunt decise in primul tur de scrutin.
Curtea Constitutionala, sprijin total pentru Traian Basescu
Traian Basescu, desi beneficeaza de multe prerogative, nu putea actiona de unul singur. A avut drept "complice" Curtea Constitutionala, mai precis partea majoritara a judecatorilor care ii este favorabila. Cei de mai sus l-au ajutat enorm pe Traian Basescu in operatiunea sa de intarziere a intrarii in vigoare a Legii referendumului. CCR a fost sesizata de Traian Basescu cu Legea referendumului pe data de 20 septembrie 2013. Si un student repetent din anul II de la Drept isi putea da seama ca presedinte a contestat aceeasi lege, aceleasi 2 articole care au facut pe 26 iunie 2013 obiectul unei decizii a CCR. Drept urmare, timpul necesar atat pentru (re)judecare cat si pentru motivarea deciziei si publicarea ei in Monitorul Oricial nu ar fi trebuit sa depaseasca un termen, sa zicem de 30 - 35 de zile. Numai judecatorii CCR "nu si-au dat seama", si ce au facut ei? S-au pronuntat pe 14 noiembrie 2014, deci la 55 de zile de la primirea sezizarii !!! Dupa care au lucrat la motivarea deciziei, care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 4 decembrie, deci inca 20 de zile. In total 75 de zile !!!. Prima data cand au judecat legea referendumului, totul a durat fix 31 de zile. (Sesizarea a venit la CCR pe 4 iunie, pronuntarea a avut loc pe 26 iunie, iar publicarea motivarii in Monitorul Oficial, pe 5 iulie). Evident, suporterii lui Traian Basescu ar putea sa invoce faptul ca judecatorii CCR nu l-au ajutat pe Traian Basescu, din moment ce au respins sesizarea acestuia. Numai ca nu decizia CCR conta (oricum, ar fi fost prea de tot ca judecatorii sa-si schimbe jurisprudenta - fapta ilegala - in numai cateva luni), ci tragerea de timp.
Viteza cosmica la CCR
Nu intotdeauna procedurile la CCR dureaza asa de mult, O sa va prezentam trei exemple - ele sunt mult mai multe - in care procedurile s-au derulat foarte repede, chiar cu viteza cosmica in unele situatii. Coincidenta, in cele trei exemple pe care le dam, deciziile au fost favorabile taberei lui Traian Basescu.
- Decizia 736/24 iulie 2012 (privind Legea referendumului*)
- Sesizare PDL: 19 iulie 2012
- Sedinta/pronuntare: 24 iulie 2012
- Publicare Monitorul Oficial: 25 iulie 2012
- Decizia 731/10 iulie 2012 (privind Legea referendumului*)
- Sesizare PDL: 27 iunie 2012
- Sedinta/pronuntare: 10 iulie 2012
- Publicare in Monitorul Oficial: 12 iulie 2012
- Decizia 727/9 iulie 2012 (privind Legea "CCR")
Sesizare PDL: 27 iunie 2012
- Sedinta/pronuntare: 9 iulie 2012
- Publicare in Monitorul Oficial: 12 iulie 2012
Nota: este vorba de alte variante ale Legii referendumului.
Inca o omisiune a presedintelui
"Voi semna decretul de promulgare a legii referendumului pe 14 decembrie la ora 23.59 in prezenta presei. Chia asa fac, si chem si presa sa se vada ca am semna-o", declara saptamana trecuta Traian Basescu. Intre timp, partea cu presa a ramas litera moarta. Traian Basescu nu a mai invitat ziaristii sa fie martori. Nu ar fi prima omisiune a presedintelui.