Senatorul Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, a sustinut o declaratie politica referitoare la decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau de recunoastere a limbii romane drept limba oficiala, declaratie pe care o puteti citi in continuare.
Salut cu caldura decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau, prin care limba romana este recunoscuta ca limba oficiala a Republicii Moldova.
Decizia din 5 decembrie 2013 a Curtii Constitutionale reprezinta confirmarea juridica a adevarului stiintific cu privire la denumirea limbii oficiale in Republica Moldova, probat inclusiv prin opinia exprimata in 1994 de Academia de Stiinte de la Chisinau.
In decizia sa, Curtea a aratat ca "Declaratia de Independenta, fiind parte integranta a Preambulului Constitutiei, are valoare de text constitutional si face corp comun cu Constitutia, fiind textul constitutional primar si imuabil al blocului de constitutionalitate". In cazul existentei unor divergente intre Declaratia de Independenta (care consacra limba romana drept limba oficiala) si textul Constitutiei (care mentioneaza la art. 13 "limba moldoveneasca, functionand pe baza grafiei latine"), textul constitutional primar al Declaratiei de Independenta prevaleaza.
Decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau este o decizie istorica, asa cum a fost si cea din 31 august 1989, cand la Chisinau a fost legiferata revenirea la grafia latina. Acel moment, ca si acesta, sunt momente de cotitura pe drumul urmat de Republica Moldova prin care aceasta s-a desprins de totalitarism, alegand calea democratiei, libertatii si prosperitatii in parcursul sau spre Uniunea Europeana.
Framantarile din societatea moldoveana, marcata inca de trecutul sovietic comunist, cu generatii care au fost formate la o alta scoala, cea a Moscovei sovietice, cu procesul de deznationalizare, foarte dur, petrecut in perioada Uniuni Sovietice, toate aceste lucruri au avut consecinte.
Ceea ce stabilise Declaratia de independenta, ca limba oficiala in Republica Moldova este limba romana, a fost dat peste cap de o putere conjuncturala care s-a opus asumarii identitatii romanesti de dincolo de Prut. Din acest punct de vedere, decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau, prin care limba romana este recunoscuta ca limba oficiala a Republicii Moldova, reprezinta o reparatie istorica.
Decizia Curtii Constitutionale de la Chisinau este definitiva, obligatorie, nu poate fi supusa nici unei cai de atac, intra in vigoare la data adoptarii, trebuie respectata de toti si, mai mult decat atat, ea nu poate fi interpretata.
Cetatenii Republicii Moldova care vorbesc si scriu in limba romana duc mai departe traditia stramosilor nostri, o traditie pastrata vie in ciuda vitregiilor istoriei si a celor care au incercat sa faca uitata limba romana pe meleagurile locuite de romani.
Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, limba romana a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune ca acum, prin decizia ca limba romana sa fie recunoscuta drept limba oficiala, Republica Moldova a facut un nou pas simbolic, cu implicatii importante catre Uniunea Europeana.