Senatorul Damian DRAGHICI a sustinut o declaratie politica cu titlul: "20 noiembrie - Ziua Universala a Drepturilor Copilului", pe care o puteti citi in continuare.

Pe data de 20 noiembrie, adica maine, sarbatorim Ziua Universala a Drepturilor Copilului. Va reamintesc ca azi sarbatorim Ziua Internationala a Barbatului, care promoveaza contributia pozitiva a barbatilor in societate, in familie, in casnicie, in ingrijirea copilului.
Poate nu intamplator a fost aleasa aceasta data, 19 noiembrie, cu o zi inainte de Ziua Universala a Drepturilor Copilului, mai ales ca tema din acest an a Zilei Internationale a Barbatului este "Ajutarea barbatilor si a baietilor sa aiba o viata mai lunga, mai sanatoasa si mai fericita". Dar nu la Ziua Internationala a Barbatului doresc sa ma refer in declaratia mea de azi, ci la sarbatoarea dedicata drepturilor copilului. Pentru ca si copiii au drepturi, care nu de putine ori se intampla sa nu fie respectate.
Conventia cu privire la drepturile copilului, adoptata de ONU in data de 20 noiembrie 1989, a fost adoptata de toate statelor lumii, devenind cel mai ratificat instrument international. Iar ziua cand a fost semnata aceasta Conventie ONU a devenit, in intreaga lume, Ziua Universala a Drepturilor Copilului.
In Romania, Conventia ONU a fost ratificata in data de 28 septembrie 1990, prin Legea nr. 18/1990. Prevederile Conventiei au stat la baza elaborarii altei legi importante - Legea nr. 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului -, prin care se fac cunoscute drepturile si libertatile de care trebuie sa se bucure fiecare copil.
Exista doua instrumente legale internationale emise la 3 decenii distanta unul de altul si care aduc COPILUL in atentia statelor lumii, a autoritatilor centrale si locale, precum si a membrilor societatii civile si a persoanelor individuale: Declaratia Drepturilor Copilului, emisa de UNICEF la 20 noiembrie 1959, si Conventia ONU cu privire la drepturile copilului, din 20 noiembrie 1989.
Prin ratificarea Conventiei, la 28 septembrie 1990, in urma cu 23 de ani, Romania s-a angajat sa puna in practica toate prevederile sale, adoptand legislatia necesara, facand cunoscute drepturile copilului, dar militand mai ales pentru schimbarea mentalitatilor care ingreuneaza exercitarea efectiva a acestor drepturi.
In Romania, pentru a marca Ziua Universala a Drepturilor Copilului, au loc manifestari educative in gradinite, in scoli speciale sau complexe de servicii sociale destinate copiilor. Manifestarile festive sunt demne de semnalat, dar nu sunt suficiente pentru schimbarea reala a mentalitatilor.
Mai ales noua, politicienilor, ne revine obligatia de a face tot ce tine de noi pentru a promova protectia drepturilor copiilor, sa contribuim la satisfacerea nevoilor de baza ale acestora si sa marim posibilitatile copiilor de a-si valorifica la maxim potentialul.
Copiii sunt fiinte care trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile recunoscute tuturor fiintelor umane, dar si de drepturi si libertati speciale, justificate de vulnerabilitatea si particularitatile varstei lor