Senatorul Leonardo BADEA a sustinut marti, 24 septembrie 2014, in plenul Senatului, o declaratie politica cu titlul: "Asumare ", pe care o puteti citi in continuare.

Vremea curge, vremurile sunt aceleasi, obisnuieste un vechi amic sa-mi spuna ori de cate ori ne intalnim. Cu oaresce resemnare, mi se adreseaza de fiecare data ca unuia responsabil pentru neajunsul asta. Ca unuia care, dintr-o pozitie - din punctul lui de vedere-privilegiata, am privit si/sau privesc cu seninatate cum (ni) se intampla toate. Si totusi eu sper ca am invatat din istorie si vom schimba ceva in comportament, atitudine, asumare.
Introducerea , la prima vedere, pare sa nu sa aiba legatura cu declaratia mea politica de astazi. Dar nu este asa.
Am fost dintru inceput un suporter infocat al proiectului numit astazi UNIUNEA SOCIAL LIBERALA. Pentru cine si-a fabricat ulterior afinitati "originare", chestiunea poate parea lipsita de importanta. In definitiv, succesul are multi parinti si copii si frati si verisori. Doar esecul e orfan. Revenind, atunci cand a fost gandita constructia USL, vocile erau asezate diferit pe portativ. Imense si de netrecut pareau barierele inchegarii unei compozitii care sa exprime, sa cultive si sa promoveze valori autentice comune izvorate din propriile valori care marcasera destinele politice de pana atunci ale: Partidului Social Democrat, Partidului National Liberal si Partidului Conservator. Un fel de unitate in diversitate, nu?
Dar am reusit. Cu chibzuinta, cu intelepciune, analizand toate unghiurile, mai mult sau mai putin ascutite. Dar mai ales, cu mult CURAJ, cu DECIZIE, cu ASUMARE! Asta au facut atunci Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin. Si, laolalta cu ei, si eu, si dumneavoastra, si fiecare coleg al nostru, membru ori simpatizant.
Am reusit pentru ca am inteles atunci ca un proiect politic de o asemenea dimensiune trebuie sa rupa bariere, prejudecati, ipocrizii. Am reusit pentru ca am inteles sa castigam impreuna in loc sa pierdem separat. Am reusit inteleptindu-ne unii pe altii. Am reusit pentru ca am inteles ca misiunea unor oameni politici trebuie legata de obiective ceva mai pretioase decat infrangerea adversarului.
Da, USL nu a fost creata DOAR sa elimine pe X sau Y de la parghiile decizionale. Ratiunea a fost aceea a unor obiective concrete ASUMATE cu tarie de oameni CURAJOSI. Putem sa discutam despre asta in Parlamentul Romaniei? Eu despre asta vreau astazi sa vorbesc. Vreau sa vorbesc despre faptul ca cel mai mare proiect politic de dupa Revolutie respecta increderea a peste 70% din romani. Vreau sa vorbesc de faptul ca USL, prin Guvernul Victor Ponta, atinge, pas cu pas, bornele pe care si le-a fixat. Vreau sa vorbesc despre reintregirea salariilor sau eliminarea abuzului retinerii CASS. Vreau sa vorbesc despre deblocarea posturilor din Sanatate sau cresterea salariului minim. Vreau sa vorbesc de triplarea absorbtiei fondurilor europene sau reducerea TVA la paine. Vreau, de ce nu, sa vorbesc despre un proiect major care va permite modernizarea Romaniei. Si pot continua, fara ca toata aceasta insiruire sa para desprinsa din manuale de demagogie invechita. Numai ca toate astea, dragi colegi, s-au intamplat pentru ca a existat ASUMARE, iar asumarea se face prin guvernare, iar guvernarea inseamna DECIZIE. Asta a facut Victor Ponta, asta face Victor Ponta! Daca vom intelege sa continuam acest itinerariu, cu aceeasi reteta, depinde de fiecare dintre noi: social-democrati, liberali, conservatori. Daca ne vom eschiva, pitindu-ne dupa ziduri de explicatii, iarasi sta in puterea noastra. In definitiv, si asta presupune o decizie ASUMATA.