Jurnalul National: Modelul danez, o solutie impotriva maidanezilor din Romania? (Autor: Istvan Deak)

Isteria creata in jurul maidanezilor din Romania a cuprins toata Europa. De la Brigitte Bardot si Pamela Anderson pana la ONG-urile raspunzatoare de protectia animalelor, toata lumea indeamna la proteste si solicita Comisiei Europene sa ia atitudine impotriva legii privind gestionarea cainilor fara stapan din Romania. Mai multe publicatii din Europa au notat in ultimele saptamani ca problema cainilor este judecata cu unitati de masura diferite. "Legea din Romania a provocat o isterie uriasa, in timp ce in Danemarca exista de ani de zile o lege cel putin la fel de dura. Brigitte Bardot i-a cerut lui Herman van Rompuy sa puna presiune pe presedintele roman Traian Basescu sa nu promulge legea", a notat marti Nepszabadsag din Ungaria.

13 rase pe lista neagra

Legea cainilor din Danemarca pare pe cat de barbara pe atat de primitiva. Conform Organizatiei germane "Hunde in Danemark", in 2010 populatia daneza a primit o noua lege impotriva cainilor. Ea este valabila pentru fiecare cetatean si caine care intra sau se afla deja pe teritoriul danez. Mai exact, s-a alcatuit o lista cu 13 rase de caini care nu pot exista in Danemarca. De la 1.07.2010 detinerea, cresterea, comercializarea si introducerea in Danemarca a urmatoarelor 13 rase este strict interzisa: Pit Bull Terrier, Tosa Inu, Stafforshire Terrier American, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Bulldog American, Boerboel, Kangal, Ovtcharka (Ciobanesc) din Asia Centrala, Ovtcharka Kaukasian, Ovtcharka din Sudul Rusiei, Tornjak si Sarplaninac. Orice corcitura intre aceste rase si o alta rasa se afla sub incidenta legii.

Danezii nu protesteaza

Politia daneza are dreptul sa solicite de la orice proprietar un act care sa ateste rasa, provenienta si anul nasterii cainelui. Daca se dovedeste sau persista suspiciunea ca este corcitura sau reprezentant al uneia dintre cele 13 rase, cainele va fi retinut si eutanasiat, costurile urmand sa fie suportate integral de proprietarul sau. In acest sens, in ultimii trei ani, fiecare caine din Danemarca a fost supus unui test ADN pentru determinarea rasei sale. Daca testul ADN realizat de un medic veterinar nu are rezultate concludente in privinta rasei, cainele va fi eutanasiat. Organizatia "Hunde in Danemark", care lupta de trei ani impotriva legii, sustine ca in foarte multe cazuri este imposibila determinarea rasei, iar caini sanatosi, iubiti de stapanii lor, sunt condamnati la moarte.

Metoda eutanasierii

Mai mult, legea prevede ca, daca un caine, indiferent de rasa si provenienta sa, ameninta, urmareste, raneste alti caini sau oameni, sau provoaca daune materiale insemnate, el trebuie eutanasiat. Daca exista suspiciuni intemeiate ca un caine reprezinta un pericol public, atunci politia daneza are dreptul sa solicite inclusiv eutanasierea lui. "Hunde in Danemark" mentioneaza mai multe cazuri in care, desi proprietarul cainelui a obtinut un aviz judecatoresc ca patrupedul lui nu reprezinta un pericol pentru societate, politia daneza a impus eutanasierea sa. Asta s-a intamplat si in cazul unor caini care au fost provocati, raniti si au reactionat instinctiv. In aceste cazuri, desi cainele a fost achitat in instanta, politia dispusese deja ordinul de eutanasiere. "O simpla plangere la politie depusa de un vecin deranjat de latratul cainelui poate duce la eutanasiere", mai scriu cei de la "Hunde in Danemark".

Semnal de alarma pentru turisti

Pentru caini mai exista o amenintare majora in Danemarca. Nordicii beneficiaza in continuare de legea drumului si a campului din 1872, care permite impuscarea oricarui caine care se afla pe un teren privat. Singura conditie este ca pentru acea regiune sa existe un anunt dat in ziar, intr-un interval mai mic de 12 luni, ca orice caine gasit pe un teren privat va fi impuscat. In conditiile in care numarul cainilor si al pisicilor impuscate in Danemarca este in crestere, organizatia Tasso avertizeaza turistii straini sa evite calatoriile cu patrupedele, iar pentru orice eventualitate sa le tina permanent in lesa, mai ales ca proprietatile din Danemarca de cele mai multe ori nu sunt delimitate cu garduri.

Mai duri decat legea romana

Cat priveste cainii vagabonzi, legea daneza este mult mai dura decat cea din Romania. Daca un caine este gasit fara stapan, politia daneza il "retine" si anunta in ziar gasirea sa. Daca in termen de trei zile proprietarul nu isi revendica patrupedul si nu achita amenda cuvenita pierderii sale, cainele va fi eutanasiat.

Amenzi drastice

Tinerea cainilor in lesa este obligatorie in Danemarca, inclusiv in paduri, altele decat cele amenajate pentru caini, dar si pe faleza in perioada 1 aprilie-30 septembrie. Fiecare caine care intra in spatiul danez este obligat sa fie inzestrat cu un cip sau tatuaj, sa aiba un certificat domestic UE, un termen de valabilitate valid al vaccinarii, dar si o zgarda cu datele de contact ale proprietarului. Amenda pentru nefolosirea lesei, a pierderii cainelui, a absentei cip-ului sau a neinregistrarii la registrul pentru caini din Danemarca este de 268 de Euro (2000 de coroane). Absenta asigurarii cainelui aduce o amenda de 400 de euro. Orice atac indreptat impotriva omului sau al unui alt animal aduce o amenda de 540 de euro. Amenzile pot creste in functie de gravitatea faptelor comise si atrag automat eutanasierea cainelui.

Alte 12 rase amenintate

Vestea proasta pentru iubitorii de animale este ca autoritatile daneze planuiesc introducerea altor 12 rase pe lista celor interzise pana la finele anului 2013. Legea afecteaza turistii care vin insotiti de patrupede in Danemerca. Nu putine au fost cazurile in care cainele a fost "retinut" si eutanasiat. Pana in luna iulie a anului 2013, 1800 de caini au fost eutanasiati de la implementarea legii. American Human Association este una dintre principalele organizatii care sustine modelul danez, invocand ca este singura si cea mai eficienta aparare impotriva atacurilor si muscatorilor canine. Iubitorii de animale considera ca atacurile cainilor nu au nici o legatura cu rasa lor.