Senatorul Florian Laurentiu Coca a sustinut o declaratie politica intitulata " De la statul gras la statul flexibil - cum se raspandesc opiniile politice spontane, rudimentare", pe care o puteti citi in continuare.

Statul, institutia institutiilor, cum i s-a mai spus, nu a fost si nu este un obiect de admiratie publica. El nu prea este iubit de oameni deoarece impune taxe si impozite, impune reguli si sanctiuni atunci cand acestea nu sunt respecatate si aplicate. Nu prea ne face placere sa cedam o parte din venitul nostru, sa platim o taxa pe averea personala sau o amenda.
Pe de alta parte, statul si serviciile sale publice sunt o necesitate sociala a unei vieti civilizate. Nici nu ne putem imagina faptul ca ar exista formule organizatorice care sa asigure siguranta si calitatea vietii oamenilor la standardele actuale in afara institutiilor statului democratic modern.
Pentru a intelege si a cultiva valorile statului modern, pentru ca toti contribuabilii cu obligatii la bugetele de stat sa inteleaga si sa participle la buna functionare a statului este necesara interventia educatiei politice si a culturii politice. Aceasta este o datorie morala a oamenilor de stat, a clasei politice si a elitelor societatii.
Din acest punct de vedere este de-a dreptul hilara atitudinea unor politicieni demagogi si populisti, care in loc sa indemne poporul la respectarea statului il influenteaza si il indeamna la neincredere si la persiflarea institutiilor publice.
Acesta este modul propriu, marca personala, a presedintelui Basescu fata de statul al carui sef este. In opiniile domniei sale statul roman a fost si a ramas unul corupt, ticalosit, prea obez, inflexibil. Va mai amintiti figurile prezidentiale cu slabul care ducea in carca pe unul gras?
Desigur, cand ii dai statului astfel de calificative se gasesc destui sa te aplaude.
Din pacate - si ceea ce-i si mai grav - lucrurile nu s-au oprit doar la astfel de aprecieri generale. S-a trecut la demolarea unor institutii publice, la asmutirea unor institutii impotriva altora. Asa au fost atacate si decapitate, pe rand, politia, institutiile de invatamant, spitalele, parlamentul care l-a suspendat, magistratii judecatori si asociatiile profesionale ale acestora, ofiterii rezervisti, bugetarii de toate felurile si multe alte categorii.
Insasi Constitutia Romaniei a fost siluita. Despre aceasta, dupa ce a spus ca are deficiente, incurajand Curtea Costitutionala sa legifereze acolo unde Constitutia nu-i venea la socoteala si a initiat o procedura personal de revizuire, presedintele si-a creat deunazi o ocazie sa vina la televiziune si sa-i spuna, de data aceasta, poporului ca de fapt avem o buna Constitutie si ca revizuirea nu se impune. Chiar mai mult, pentru a bloca procesul de revizuire a pus pe tapet posibilitatea unui nou referendum.
In concluzie, noi parlamentarii, care suntem in permanenta in legatura cu electoratul ne dam mult mai bine seama ca nu de statul flexibil, unicameral, ca al lui Ceausescu, au nevoie romanii, ci de un stat puternic care sa poata aplica legile, apara valorile nationale si sa-si impuna cu demnitate si competenta autoritatea atat in plan intern cat si international. In acest sens consider ca actioneaza Partidul Social Democrat, Guvernul pe care il sustine si Parlamentul pe care il onoram in aceasta legislatura si care va da statului roman, asa cum a promis in campania electorala, o Constitutie revizuita.