Senatorul Florin Constantinescu a sustinut o declaratie politica intitulata "Democratia trebuie respectata in Romania!", pe care o puteti citi in continuare.

Unul dintre evenimentele importante de saptamana trecuta a fost juramantul de investitura a celor trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale, Daniel Moraru, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu. Permiteti-mi sa le urez mult succes in activitatea dumnealor!
Declaratia mea de astazi nu vizeaza activitatea Curtii Constitutionale si nici activitatea judecatorilor. Pentru ca nici nu sunt jurist si nici nu as avea dreptul, pana la urma, constitutional.
Presedintele Traian Basescu nu a pierdut ocazia sa afirme ca doua mari proiecte la care se lucreaza in momentul de fata, respectiv revizuirea Constitutiei si regionalizarea, ar putea bloca statul si ar duce la crearea unei noi birocratii. In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, Presedintele a facut referire la introducerea unor elemente care nu ar trebui sa se regaseasca in Legea fundamentala. In acelasi timp, a afirmat ca "in momentul de fata Constitutia Romaniei si-a pierdut rostul de a fi revizuita" si ca "singurul element care a stat la baza intentiei de revizuire a Constitutiei a fost legat de politica de simplificare a statului si ca urmare de a raspunde votului de la referendumul din 2009, exprimat intr-un referendum valid". De altfel, Presedintele a anuntat ca "va reactiona, in spiritul Constitutiei, daca nu se va tine cont de referendumul din 2009." Ori, in spiritul Constitutiei, referendumul din 2009 privind trecerea la un parlament unicameral cu 300 de membri nu este obligatoriu, ci este o propunere pe care Legislativul o discuta si o poate adopta sau nu. De asemenea, Presedintele Traian Basescu a anuntat ca a declansat procedura de convocare a unui nou referendum. Este dreptul constitutional al presedintelui sa faca acest lucru. Si, daca acest referendum va avea loc, sigur, ne vom prezenta. Dar s-a intrebat oare cineva cat costa acest referendum? Unii vor afirma ca "democratia costa". Nimic de obiectat. Avem nevoie insa de noi costuri in conditiile in care, iata, trebuie sa facem in asa fel incat sa ne achitam datoriile fata de organismele internationale, avem investitii de continuat, trebuie sa micsoram rata somajului - in general, trebuie sa aducem viata romanilor la un nivel decent.
In legatura cu proiectul regionalizarii, nu exista o certitudine ca statul se va birocratiza mai mult. Avem nenumarate exemple de state unde regionalizarea a condus la o dezvoltare economica remarcabila, la dezvoltarea societatii, la aducerea guvernarii mai aproape de cetatean. Vointa politica a USL este aceea ca statul sa se debirocratizeze. Nu vad cum USL, care s-a declarat promotor al debirocratizarii statului, tocmai prin aceasta descentralizare si regionalizare, ar gandi un proiect care sa-l incurce mai mult pe cetatean. Romanii trebuie sa stie ca orice demers in ceea ce priveste regionalizarea se va face tocmai pentru usurarea vietii lor. Astfel, sunt de acord cu presedintele Basescu atunci cand afirma ca Romania trebuie sa fie un stat flexibil, usor, un stat care sa nu impovareze populatia. Asta isi doreste si USL. Din acest motiv discutam despre principiul solidaritatii in ceea ce priveste gestionarea banilor la nivelul regiunilor: judetele mai sarace sa primeasca mai multi bani. De asemenea, regiunile trebuie sa aiba capacitatea ca fluxurile de comunicatie si de mobilitate a marfurilor si persoanelor, transportul si infrastructura sa le aduca dezvoltare. Doar asa le putem fac romanilor viata mai usoara. Pachetul de legi privind regionalizarea trebuie privit in acest mod: cum poti flexibiliza anumite domenii (economic, social), pentru ca romanii sa aiba viata mai usoara?
De asemenea, pot fi de acord, atunci cand exista discutii pe marginea proiectului. Dar, dupa parerea mea, aceste discutii trebuie sa fie constructive.
Contextul in care au fost facute aceste declaratii, as afirma, nu a fost cel mai potrivit. Nu este fireasca ingerinta puterilor in stat. Puterile legislativa, judecatoreasca, executiva, institutia presedintelui trebuie sa conlucreze, dar nu la presiunile uneia dintre forte. Vad totusi un lucru pozitiv. Acela ca exista discutii si dezbateri si ca toti factorii politici emit pareri. Doar prin aceste dezbateri, si revizuirea Constitutiei, si regionalizarea pot avea sorti de izbanda. "Sa nu ne imbatam cu apa rece". Niciun proiect de anvergura nu poate avea loc fara discutii, fara dezbateri si fara parerile emise de opinia publica. Si comisia de revizuire a Constitutiei si echipa are lucreaza la proiectul de regionalizare cunosc foarte bine care este impactul social al proiectelor. USL nu-si doreste decat o viata mai usoara si mai corecta pentru romani. Toate demersurile noastre conduc catre acest principiu si nu ne vom abate de la el. Romania este un stat democratic. Definitia democratiei - forma de organizare si de conducere a unei societati, in care poporul isi exercita puterea. USL doreste ca in Romania DEMOCRATIA sa fie respectata!