In 26 iunie 2013, de Ziua Drapelului si, totodata, zi de doliu national in memoria victimelor din Muntenegru,Curtea Constitutionala a Romaniei a semnat oficial certificatul de deces a doua proiecte majore ale USL: modificarea Constitutiei si regionalizarea. Odata ce onorabila Curte a stabilit ca "Da", se poate referendum cu 30% participare, dar abia peste un an, nu mai exista nicio sansa pentru modificarea Legii fundamentale.
Cu mare greutate, in 29 iulie 2012, au venit la vot 46% dintre romani, pentru a-l demite pe Traian Basescu. Si asta pe un fond de viu interes si de ura fata de presedintele Romaniei. A convoca referendum pentru modificarea Constitutiei, cu participare de 50%, este o nebunie politica, sau mai bine zis un esec dinainte anuntat al USL.
De la bun inceput, am atras atentia ca modificarea Constitutiei in graba, cu ochii la dl. Basescu, este o actiune gresita a USL. Nu mai vorbesc despre regionalizare, care este un proiect nebunesc si antiromanesc. Faptul ca onorabila Curte a dat o decizie, probabil comandata politic de la Cotroceni, nu este de aceasta data in defavoarea Romaniei si nici chiar a USL. USL nu pierde voturi prin faptul ca amana Constitutia si - implicit -regionalizarea, fiindca romanii se intereseaza prea putin de aceste aventuri intelectualoide. Dimpotriva, USL se poate concentra acum pe singurul lucru cu adevarat important: guvernarea tarii. O tara prospera, absorbind fonduri europene, cu sosele, scoli si spitale si cu institutiile statului care nu-i mai asupresc pe cetateni, USL va castiga mult mai mult decat din modificarea virgulelor, menite sa ia din puterile viitorului presedinte.
Intamplarea de la Curte ar trebui sa fie un avertisment - poate ultimul - si pentru USL: nu se poate normaliza tara, avand in continuare la putere institutiile putrede din epoca portocalie. Pentru asta, trebuie schimbate legile, pas cu pas, de catre majoritatea parlamentara.