Gabriela Firea, senator PSD de Ilfov, a sustinut o declaratie politica intitulata: O zi libera pentru sanatatea copiilor nostri

Romania se confrunta cu numeroase probleme de sanatate a copiilor, in special in cazul celor foarte mici. Potrivit datelor EUROSTAT din 2012, mortalitatea infantila in Romania depaseste 9,4 la mie, aproape dublu fata de media europeana. Principalele cauze de deces sunt bolile (90%), doar 10% din aceste decese fiind cauzate de accidente. Datele UNICEF evidentiaza ca peste 40% dintre decesele inregistrate in Romania la copiii sub 5 ani survin din cauze ce pot fi prevenite.
Datele colectate de UNICEF in cadrul analizei realizate in 2011 "Copil in Romania, o diagnoza multi-dimensionala" indica o frecventa mai mare a vizitelor la medic in cazul copiilor sub 11 ani. Dupa aceasta varsta, aceste vizite se raresc, iar dupa 15 ani, parintii acorda din ce in ce mai putina atentie prevenirii si protejarii starii de sanatate a copiilor.
Am depus un proiect de lege care instituie in sarcina angajatorilor, fie ca sunt din mediul public sau privat, obligatia de a acorda o zi libera pe an familiilor cu unul sau doi copii si a doua zile libere pe an in cazul familiilor cu 3 sau mai multi copii, pentru ingrijirea sanatatii copilului.
Potrivit opiniilor exprimate de reprezentantii asociatiilor medicilor, o vizita la medic o data pe an pentru verificarea starii de sanatate a copiilor si efectuarea anuala a analizelor de sange sunt esentiale in cazul copiilor. Dincolo de efectul de preventie, vizitele periodice la medic determina si o reducere a cheltuielilor generate de tratarea afectiunilor.
In privinta angajatorilor, impactul direct pe care aceasta masura il va avea se refera la reducerea numarului de zile de concediu medical luat de parinti pentru ingrijirea copiilor deja bolnavi. Astfel, potrivit datelor de la nivelul anului 2009, numarul zilelor de concediu medical la nivel national a depasit 100.000 zile, iar cheltuielile bugetare generate de acestea au fost mai mari de un miliard de lei. Aplicarea unei astfel de masuri ar putea avea si efecte benefice asupra productivitatii muncii si reducerii cheltuielilor cu concediile medicale.
Atat angajatii cat si angajatorii sunt protejati, prin lege, de abuzuri. Astfel, in cazul mai multor cereri simultane din partea angajatilor pentru ingrijirea sanatatii copiilor, care depasesc 5% din totalul numarului de angajati, angajatorul va putea programa, prin rotatie, zilele libere, astfel incat sa nu ii fie afectata activitatea. De asemenea, daca angajatorul refuza cererea angajatului, poate primi amenda intre 500 si 1500 lei.
Sanatatea copiilor este un indicator cheie pentru sanatatea societatii, in ansamblul ei, asa ca va rog, stimati colegi, sa sprijiniti acest proiect de lege. Nu este al meu sau al colegilor mei care l-au semnat ca initiatori, ci al copiilor nostri si al tuturor copiilor din aceasta tara.